V Praze v lednu vyjedou nové elektrické autobusy. Budou zajišťovat dopravu na dvou linkách

24. listopad 2021

Cestující v Praze by se už po Novém roce mohli na dvou linkách vozit elektrickými autobusy. A Praha bude vůbec prvním městem, které bude v hromadné dopravě používat nový model Škoda E´City. Po desítkách let se tak vrátí do metropole plně elektrické spoje. Autobus se navíc sám za jízdy dobíjí.

Čtěte také

První dvanáctimetrový elektrobus ukázal Dopravní podnik hl. m. Prahy na veletrhu na Výstavišti v Letňanech, už i s polepy Pražské integrované dopravy. Elektrobusy budou jezdit zatím na dvou zaběhnutých linkách 154 a 213. „Linka 154 jezdí ze Strašnické, kde byla vybudovaná nabíjecí stopa z tramvajové sítě. Linka 213 jezdí ze stanice metra Želivského, kde rovněž byla vybudovaná nabíjecí stopa,“ upřesňuje Jan Šurovský, technický ředitel povrchových vozidel.

Běžně mají dojezd asi sto kilometrů, samotným provozem se ale navyšuje, jak popisuje Petr Brzezina, prezident skupiny Škoda Transportation: „Tento elektrobus se může dobíjet z infrastruktury, která je pro tramvaje a pro trolejbusy případně. To je výhoda, protože se tím prodlužuje ten dojezd. A pak přes noc na zastávkách, na točnách se pomalu dobije.“

Všechny vozy jsou plně klimatizované a nízkopodlažní. A především s nulovými emisemi, právě proto o ně Praha stála. „Není to jen klimatický závazek. Je to celkové zvýšení úrovně životního prostředí, snížení hluku a emisí. Vracíme se vlastně o padesát let dozadu, kdy z ulic Prahy zmizely poslední trolejbusy, tedy řekněme autobusy v elektrické trakci. Myslím, že to byl špatný krok,“ vysvětluje náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

Čistě elektrických autobusů získá dopravní podnik zatím celkem 14. Cestující se na ně můžou těšit zhruba v polovině ledna příštího roku. 

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio