V Praze přibude nová tramvajová trať. Smyčka v oblasti Zahradního Města by měla fungovat od poloviny září

16. duben 2021

Pražský dopravní podnik chce i v letošním roce pokračovat v rozšíření tramvajových tratí. V pátek 16. dubna zahájil výstavbu tramvajové smyčky v oblasti Zahradního Města v Praze 10. Její vybudování souvisí se stavbou nové železniční zastávky, která je součástí modernizace trati mezi pražským hlavním nádražím a Hostivaří.

Tramvajová smyčka Zahradní Město vznikne pod Jižní spojkou na místě bývalého nevyužívaného parkoviště pro odtažená vozidla a nahradí obratiště u zastávky Radošovická. Tramvaje, které dosud končily ve smyčce Radošovická, tak budou nově jezdit až na Zahradní Město.

Podle technického ředitele pražského dopravního podniku Jana Šurovského nové zastávky nebudou přímo ve smyčce, cestující proto budou do vozu dál nastupovat a vystupovat přímo na hlavní silnici na zastávce Zahradní Město. Díky tomu začátek výstavby neovlivní provoz tramvají. Výluka na hlavní trati bude potřeba pouze pro napojení výhybek na smyčku. Ta by měla trvat zhruba tři měsíce, a to od poloviny června.

Předpokládané náklady na výstavbu jsou 98 milionů korun, z toho 85 % pokryje dotace z operačního programu Evropské unie. Smyčka bude dlouhá 660 metrů a její stavba potrvá 5 měsíců. Fungovat by měla začít 16. září.

Nová železniční stanice Praha – Zahradní Město

Výstavba tramvajové smyčky souvisí také se stavbou nové železniční stanice Praha – Zahradní Město, která by měla být novým přestupním terminálem. Přímo pod ní vznikne nová zastávka pro přestup na tramvajové i autobusové spoje. Díky vybudování nové tramvajové smyčky bude na Zahradní Město jezdit více tramvajových spojů. Pro cestující by tak měla být zajištěna pravidelná návaznost na další spoje.

Další plánované výstavby

V červnu by měla být zprovozněná nová tramvajová trať ke stanici metra Pankrác. Podle Šurovského by ještě letos měla začít také výstavba tramvajové trati ze Sídliště Barrandov do Holyně a také z Modřan do Libuše. V závěru roku by měla začít stavba tramvajové smyčky u Depa Hostivař.

autoři: Markéta Šulejová , ech
Spustit audio