V Praze podle Vojtěcha vzniknou očkovací místa bez registrace. Budou na hlavním nádraží a v OC Chodov

2. červenec 2021

Do dvou týdnů by v Praze měla vzniknout očkovací místa pro očkování proti covidu-19, kam budou moci lidé přijít bez předchozí registrace. Cílem je očkování více zpřístupnit. ČTK to v pátek řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vojtěch řekl, že pro tyto potřeby už vznikly mobilní očkovací týmy. Místa v obchodním centru Chodov a na hlavním nádraží se nyní připravují. „Já bych si přál, aby v době maximálně dvou týdnů začala fungovat,“ uvedl.

Cílem podle ministra je oslovit lidi, kteří se k očkování zatím neregistrovali. „Mohou to být lidé, kteří někam cestují, jdou na nákup. Třeba nejsou odpírači očkování, ale z nějakého důvodu se nezaregistrovali, možná kvůli nějakému pohodlí. Tady bez objednání, bez termínu půjdou kolem a budou se moci okamžitě oočkovat bez jakýchkoliv překážek,“ vysvětlil Vojtěch.

Čtěte také

Očkovat by se mělo také na pražském hlavním nádraží. Správa železnic k tomu poskytne prostory v dolní odbavovací hale v její severní části (kde byl dříve obchod ZOOT). „Prostory si prohlédli zástupci pražské hygieny, ministerstva a fakultní nemocnice Bulovka, která bude očkovací centrum provozovat,“ řekla ČTK mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Správa podle doporučení nemocnice připraví technické zázemí očkovacího centra na nádraží.

Zdravotníci v těchto očkovacích místech budou mít kromě dvoudávkových vakcín k dispozici i jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson & Johnson.

Očkovací místa pro lidi bez registrace jsou podle Vojtěcha pilotním projektem. Pokud se osvědčí, chce ministerstvo tuto praxi rozšířit do dalších regionů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související