V Praze nikde zákaz koupání

26. srpen 2004

Na žádném přírodním koupališti v Praze není zákaz koupání. Jedině Hostivařská přehrada obsahuje velké množství sinic a plavání zde hygienici nedoporučují. Vnímaví jedinci, zejména alergici, děti a těhotné ženy, by se v přehradě neměli koupat vůbec, ostatní by se měli ihned poté osprchovat v pitné vodě.

Voda v ostatních nádržích je nezávadná. Zdravotní ústav během posledních dnů nezaznamenal žádné zhoršení. V motolském rybníku, na Džbánu, v Šeberáku či ve Lhotce je tedy voda ke koupání vhodná a lidé z ní nemusejí mít obavy. K množení sinic přispívají dlouhotrvající vedra a přívalové deště, které do nádrží splavují živiny z polí.

Téměř šest let trvající stavba tunelu za 7,15 miliardy korun zkrátí řidičům průjezd Smíchovem mezi Barrandovským mostem a Strahovským tunelem na straně druhé na pouhou minutu. Radní pro dopravu Radovan Šteiner řekl, že nový tunel pojme až 80 tisíc aut denně. Podle Jana Kremla z Ústavu dopravního inženýrství se dá už teď očekávat, že provoz v okolních ulicích výrazně poklesne. "Například na Radlické ulici o 11 tisíc aut denně, na Strakonické o devět tisíc a v Kartouzské o tři až šest tisíc vozidel denně," uvedl Kreml. Vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem se však shoduje, že se doprava ve městě zlepší až po dokončení vnitřního okruhu.

Optimismus lidí z pražské radnice je ale cizí občanským sdružením SOS Praha. Ty Mrázovku kritizují. "Odmítáme tvrzení vedení města, že tunel Mrázovka zlepší dopravní situaci v Praze a sníží hlukovou zátěž a míru znečištění ovzduší v oblasti Smíchova. Tunel Mrázovka je jen další velmi finančně nákladnou stavbou, která do širšího centra města přivádí novou automobilovou dopravu. Desetitisíce aut se za minutu a půl dostanou ze Smíchova na Prahu 6 a skončí v přeplněných ulicích rezidenční čtvrti," tvrdí sdružení. Stejný názor má i sdružení Oživení. "Jde o mohutný a mimořádně nákladný soubor dopravních staveb, jež svým umístěním i kapacitou znamená další krok k vybudování obdoby neslavně proslulé "severojižní magistrály". Jde o špatné a zhoubné řešení, které jsme si byli nuceni my všichni ze svých daní zaplatit."

Spustit audio