V Praze na Smíchově otevírá nové očkovací centrum bez registrace. Jaké jsou další covidové novinky?

19. červenec 2021

Pořadatelům velkých akcí ode dneška přibyla další povinnost. Všechny velké akce s účastí nad tisíc lidí musí nejpozději pět dní předem hlásit hygieně. Má to usnadnit kontroly. Novinkou je také další očkovací místo, které se otevírá v obchodním centru Nový Smíchov v Praze. A ministerstvo zahraničních věcí mění cestovatelskou mapu. Jaké jsou změny protikoronavirových opatření? 

„Centrum na Smíchově bude už třetí, kde lidé vakcínu dostanou bez registrace. Další dvě pak otevřou pozítří, a to v nákupních centrech Karolina v Ostravě a Olympia v Brně. O ta pražská, tedy na hlavním nádraží a v obchodním centru na Chodově, byl i o víkendu zájem,“ přibližuje redaktor Vojtěch Tomášek.

Nedá se ale říci, že by zájemci na očkování stáli ve frontách všude. Třeba na Ústecku zájem podle hejtmanství klesá a kraj se proto připravuje na to, že velká očkovací centra uzavře. Přesunout vakcinaci chce podle krajského koordinátora očkování Petra Severy do nemocnic. „Zájem je nižší, nemocnice očkování už zvládnou.“

Podobné zprávy přicházejí i z dalších krajů, třeba očkovací centra v Moravskoslezském kraji zavřou zřejmě ke konci prázdnin.

Akce nad tisíc lidí pod kontrolou

Od pondělí také budou muset organizátoři hlásit akce s účastí nad tisíc lidí na hygienické stanici, a to nejpozději pět dní předem. Změna má přispět k lepší kontrole dodržování pravidel konání akcí, mezi které patří zejména dokládání bezinfekčnosti.

Čtěte také

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je uvedená povinnost pro akce konané do 22. července bezodkladná, u pozdějších musí organizátoři záměr hlásit nejpozději pět dní předem.

Kam můžete bezpečně vycestovat?

Zbystřit by dnes měli také lidé, kteří se chystají do zahraničí. Mění se totiž takzvaná mapa cestovatele ministerstva zahraničí. Kypr se přesunul mezi tmavě červené země s velmi vysokou mírou rizika nákazy. Kompletní informace najdete na webu ministerstva zahraničních věcí.

Ministerstvo zdravotnictví také rozšířilo seznam zemí mimo Evropskou unii, ze kterých Čechům uznává očkování proti koronaviru. Nově je mezi nimi Jižní Korea, Kanada nebo Spojené arabské emiráty. Stát uznává očkování Čechů z dalších osmi mimoevropských zemí. 

Spustit audio

Související