V Praze 7 se budou kvůli povodni bourat dva bytové domy

19. únor 2003

Déle než půl roku po srpnové povodni se v Praze 7 budou bourat dva staticky narušené bytové domy v ulici Komunardů - číslo 35 a 37. Termín demolice zatím není znám. Dělníci ji provedou poté, co se vlastnicí domů dohodnou s dopravním podnikem a místní radnicí na náhradní dopravě v ulici.

Velká voda vymlela pod domy i v ulici podzemní dutiny. Zatímco oprava komunikace je poměrně jednoduchá, dutiny pod budovami prý není možné odstranit. Domy se začaly naklánět směrem do ulice Komunardů, nyní je to asi o 20 centimetrů. Dům číslo 37 stojí jen díky provizorním dřevěným konstrukcím, dodal.

Vlastníci budov, od povodně vystěhovaných, se pro jejich zbourání rozhodli i kvůli nákladům, které by museli do oprav vložit. Zatímco bourání bude stát dohromady asi čtyři miliony korun, opravy by přišly na 80 milionů.

Bourání omezí v ulici Komunardů dopravu včetně tramvají; radnice proto chce, aby majitelé zajistili za linky náhradu. Vlastníci domů se nyní podle ní musejí dohodnout s dopravním podnikem. Radnice by mohla od požadavku na zavedení náhradní dopravy ustoupit v případě, že by demolice netrvaly déle než dva víkendy. V sedmé městské části se kvůli povodni na rozdíl například od Zbraslavi či Prahy 8 dosud žádné obytné domy nebouraly. Odbor výstavby podle svého šéfa nařídil pouze demolice zbytků odplavených chat a podobných objektů.

Spustit audio