V Praze 10 chybí v mateřských i základních školách pro nové děti stovky míst. Radnice chce proto postavit nové i rekonstruovat stávající

3. červen 2021

Loni v září hrozilo, že v Praze 10 nebude pro prvňáčky dost míst ve školách. Nakonec se vešli, ale ve třídách jich je i 30 najednou. Městská část totiž dlouho neinvestovala do starých školních budov, které jsou teď ve špatném stavu. A to včetně mateřských škol. To chce radnice změnit.

„Letos nejsme schopní pojmout ani děti, kterým budou k 31. 8. tři roky. Není to jen naše bolest, ale všech školek tady,“ říká ředitelka mateřské školy Kodaňská Hana Haškovcová. Navýšit kapacitu míst podle ní není možné. „Jsme mateřská škola z roku 1932. Žádné přístavby nejdou, neodpovídalo by to hygieně a hlavně jsme památková budova, takže u nás je to problém,“ vysvětluje.

Radnice Prahy 10 chce proto školky rekonstruovat a na některých místech postavit nové. Jedna novostavba pro 168 dětí vznikne například na místě zavřené školky Bajkalská. Práce na ní začnou v červenci a budou trvat do jara 2023. Starou školku musela Praha zavřít před dvěma lety. „Lezly sem nějaké myšice, i v kuchyni se nacházel trus. A pak se tady ještě držela plíseň,“ říká radní pro investice Olga Koumarová (ODS).

S problémem se potýkají i základní školy

Kromě špatného stavu budov je navíc nyní více dětí. I základní školy tak nestíhají. V září dokonce hrozilo, že v nich nebude místo pro všechny spádové děti, jak ukládá zákon. „Byli jsme nuceni navýšit kapacity tříd. To znamená, že v některých třídách máme kapacitu až přes 30 žáků, to je jako v 70. letech minulého století,“ uvádí místostarosta David Kašpar (VLASTA a STAN).

Radnice chce do deseti let vynaložit na výstavbu a opravu budov jednu miliardu a sedm set milionů korun. V roce 2023 chce například otevřít zrekonstruovanou základní školu u metra Strašnická, a to pro 360 žáků.

autoři: Jaroslav Hroch , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.