V Plzni vznikl chráněný byt pro lidi s duševním onemocněním

24. listopad 2014

První chráněný byt pro lidi s duševním onemocněním začal fungovat v Plzni. Budou v něm bydlet a starat se o sebe tři ženy. Kromě bydlení budou mít také komplexní podporu odborníků - terapeutů, psychologa a psychiatra. Provozovat byt bude sdružení Ledovec, které se věnuje lidem s psychiatrickým onemocněním.

Podobný byt pro až pět mužů provozuje sdružení Ledovec už rok v Dýšině nedaleko Plzně, příští rok na jaře by sdružení chtělo zřídit další byt pro muže přímo v Plzni.

pomoc, pomocná ruka, dobrovolník,

Martin Fojtíček ze sdružení uvedl, že chráněné bydlení pro duševně nemocné je určeno lidem, kteří prošli například psychiatrickými léčebnami nebo léčebnými terapiemi či komunitami a snaží se opět zapojit do normálního života. Je to pro ně jakýsi tréninkový byt a život na cestě z ústavní léčby do normálního života.

V bytě žijí a obstarávají si základní potřeby, terapeuti, případně další odborníci, za nimi docházejí a pomáhají jim lépe zvládat nástrahy samostatného života. Pomáhají i při jednání s úřady, s žádostmi o sociální dávky nebo při obstarávání práce a budoucího samostatného bydlení. Každý klient si přitom musí sám individuálně určit tempo, které mu vyhovuje. To zahrnuje mimo jiné třeba i počet hodin, které je schopný strávit v zaměstnání.

Výroba keramiky-chráněná dílna

Ne všichni jsou po pobytu v chráněném bytě schopní žít dál samostatně. Někteří se vracejí zpět do péče léčebny. Po roce provozu bytu v Dýšině ale jsou i lidé, kteří si dokázali s pomocí terapeutů a odborníků najít práci, bydlení a žít samostatně.

Ačkoliv v západní Evropě je podle Fojtíčka podobný typ chráněného bydlení pro duševně nemocné rozvíjejícím se trendem, v tuzemsku zatím mnoho podobných projektů není. Podle odhadů by na území Plzeňského kraje bylo třeba šesti- i vícenásobek současného počtu osmi míst v chráněném bydlení. Fojtíček se navíc domnívá, že časem by měl začít vznikat stejný typ bydlení, ale třeba s nepřetržitou službou odborníků, i pro vážněji duševně nemocné lidi.

Problém
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio