V Ostrově začne od listopadu ordinovat nový zubní lékař

26. říjen 2023 13:25

V Ostrově pokračují přípravy na otevření nové zubní ordinace. Odborné pracoviště vzniká v historickém areálu Myslivna v těsné blízkosti radnice. Ordinace by se měla otevřít v první polovině listopadu i díky Karlovarskému kraji a podpoře ostrovských zastupitelů.

Právě atraktivní prostory v objektu Myslivna společně s dalšími benefity přilákaly do sedmnáctitisícového města nového zubaře. Objekt nechala radnice za 50 milionů korun kompletně zrekonstruovat. V přízemí byla v plánu expozice místního porcelánu, v horních patrech nadstandardní byty.

Městu se ale ozval zubař z Plzeňského kraje, který měl zájem otevřít si v Ostrově praxi. Vedení města mu proto ukázalo přízemí Myslivny, což mladého stomatologa nadchlo. Prostory se proto přestavěly tak, aby v nich mohla vzniknout ordinace.

Stavební úpravy vyšly podle místostarosty Pavla Čekana z hnutí Místní na čtyři miliony korun. Kromě nových prostor získal zubař od města také byt nad ordinací za výhodné nájemné. Zároveň požádal o finanční podporu od města i kraje. Část vybavení ordinace pořídil právě z těchto dotací, zbytek nákladů pokryje půjčka.

Pomoc na rozjezd nové ordinace je to podle stomatologa Miroslava Duška značná. „Oslovily mě finanční podmínky, ale zejména ty prostory a přístup města. Zástupci města i úředníci byli extrémně nápomocni, takže s touto podporou jsem se rozhodl, že do toho jdu. Ty podmínky mi dohromady dávají to, že mi stojí za to tady bydlet a mít tu ordinaci,“ řekl Dušek.

Zájem pacientů byl velký

Nová ordinace se otevře začátkem listopadu. Zájem o registraci byl ihned velký. V prvním kole nabírali 500 pacientů, podmínkou byl trvalý pobyt v Ostrově. Kapacita byla do několika desítek minut obsazená.

Ordinace by měla kromě běžné stomatologické péče nabídnout také dentální hygienu, zubní rentgen i CT přístroj. Uvažuje se také o tom, že by zde mohla být zajištěna jako jediná v kraji zubní pohotovost přes den. Ta v celém kraji není k dispozici od dubna. Do budoucna chce zubař přijmout 1500 až 2000 pacientů. Číslo ale nemusí být konečné, protože je v plánu najmout další stomatology.

V ordinaci je místo až pro čtyři zubařská křesla. „Zubařům můžeme nabídnout krásné prostory, profesní rozvoj, ve spolupráci s městem bydlení a náborový příspěvek. Díky tomu věřím, že sem mladé kolegy přilákáme,“ dodal Dušek.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio