V osmiletou Helenku Součkovou se Bára Hrzánová mění už 20 let. Představení Hrdý Budžes slaví výročí

7. listopad 2022 12:00

„A hrdý buď, žes vytrval 20 let!“ Tímto podtitulem dnes v příbramském Divadle Antonína Dvořáka oslaví 20 let od premiéry legendárního představení Hrdý Budžes. A hlavní roli bude samozřejmě – jako vždy – hrát Bára Hrzánová. 

„Včera byl nesmírně důležitej den. Včera jsem totiž ve školním rozhlase slyšela nádhernou básničku. Byla o jednom pánovi. Jmenoval se Hrdý Budžes. Byl velice statečný a vytrval, i když měl všelijaký potíže.“

Představení Hrdý Budžes s Bárou Hrzánovou v hlavní roli v divadle Antonína Dvořáka v Příbrami

Těmito větami začíná legendární představení Hrdý Budžes, ve kterém exceluje herečka Bára Hrzánová. Hra, která je stále aktuální a při které řada diváků pláče smíchy, měla premiéru přesně před 20 lety v příbramském Divadle Antonína Dvořáka.

Osmiletá holčička Helenka Součková svýma dětskýma očima pozoruje absurdní svět dospělých na malém městě za husákovské normalizace, Bára Hrzánová si ji poprvé zahrála 7. listopadu 2002. Že hlavní roli divadelní adaptace nastuduje ona, rozhodla autorka původního románu Irena Dousková.

Právě na herecké mistrovství Báry Hrzánové komedie stojí. Za tuto roli dostala v roce 2003 i cenu Thálie. Už 20 let s herečkou na jevišti vystupují stále stejní kolegové Jarmila Vlčková a Libor Jeník.

Aktuálnost hry Báru Hrzánovou děsí

„My jsme taková jako buňka, která prostě spolu žije a jezdí a kočuje a zažili jsme spolu mnoho dobrého i zlého a my se prostě navzájem nedáme,“ říká Hrzánová, která v Hrdém Budžesovi nevystupuje pouze na prknech příbramského divadla Antonína Dvořáka, ale pravidelně také v pražském divadle Kalich a v nejrůznějších sálech napříč republikou.

„To je představení, na které se chodí víckrát. Vždycky si tam něco najdete, vždycky vám to něco připomene a vždycky je to aktuální,“ uvádí ředitel příbramského divadla Petr Bednář.

Jak je hra aktuální, to Báru Hrzánovou až děsí. V roli malé Helenky totiž letos vystupovala i 25. února, tedy den po začátku ruské invaze na Ukrajinu:

Představení Hrdý Budžes s Bárou Hrzánovou v hlavní roli v divadle Antonína Dvořáka v Příbrami

„Najednou ty lidi byli zamražený. A my jsme si teda řekli, že to musíme zahrát. Nedá se svítit, jako vždycky, jedem.“

Hrdý Budžes nedávno oslavil také 900. reprízu, a tak Bára Hrzánová doufá, že zhruba za dva roky se hra dočká 1000 uvedení. Už teď ale patří k nejhranějším českým činohrám.

Že Helenka nenávidí plíčky na smetaně nebo že kromě věže Daliborky miluje Luďka Starého, se můžou diváci přesvědčit do konce roku třeba ještě v Olomouci, Brně anebo Kolíně.

Poslechněte si Báru Hrzánovou jako Helenku Součkovou v reportáží Tomáše Malečka.

autoři: Tomáš Maleček , JMys
Spustit audio

Související