V omezeném režimu se otevřely další školy, dětem začínají kroužky do 10 účastníků

Ode dneška ve školách platí třetí stupeň protiepidemického systému PES. Základní umělecké školy, jazykové školy a zájmové kroužky mohou otevřít lekce s deseti účastníky. Na učiliště, střední školy, konzervatoře a vyšší odborné školy se vrací střídavá prezenční výuka. Vysokoškoláci mohou začít s praktickou výukou, první ročníky mohou chodit na přednášky v počtech do dvaceti účastníků. 

Přes částečné uvolnění omezení vycházející z třetího stupně PES se mnoho fakult rozhodlo, že posledních pár týdnů zimního semestru dokončí v nastavené distanční podobě. Například Česká zemědělská univerzita chystá pro první ročníky jen seznamovací návštěvu.

Čtěte také

„Budeme dohánět seznámení prvních ročníků s kampusem, dáme jim jakýsi opožděný úvod do studia – to, co nešlo předat online,“ říká rektor ČZU Petr Sklenička.

V distančním vzdělávání budou pokračovat také na Filozofické a Právnické fakultě Univerzity Karlovy nebo na Vysoké škole ekonomické. I některé technicky zaměřené fakulty budou pokračovat v distanční výuce teorie. Zahájí jen praktické vyučování, například v laboratořích. To je od pondělí povolené pro všechny ročníky, podmínkou jsou skupiny maximálně po 20 studentech.

Školy překopávají rozvrhy

Část studentů se v pondělí vrací také na odborná učiliště, střední školy, konzervatoře a vyšší odborné školy. Polovina z nich nyní usedne do lavic, polovina bude pokračovat v distanční výuce a příští týden se vymění.

Čtěte také

Nově se nemusí dodržovat homogenita tříd, což podle zástupců školských asociací pomůže v organizaci vzdělávání. Přesto musely školy podle místopředsedy Unie školských asociací CZESHA Jana Mareše opět měnit rozvrhy.

„Téměř týden pracujeme na tom, že dáváme informace žákům, které třídy kdy přijdou. Problém to bude samozřejmě pro pedagogické pracovníky, budou muset souběžně učit prezenčně a řešit distanční vzdělávání,“ vysvětluje.

Kroužky po deseti dětech

Pondělkem se mění režim také pro mimoškolní aktivity dětí. Ve skupinách po deseti se mohou konat lekce na základních uměleckých školách. Dosud byla povolena jen individuální výuka pro jednoho žáka a jednoho učitele. Uvolnění platí také pro kroužky. 

Školné za hodiny, které se kvůli koronaviru neuskutečnily, budou organizátoři kroužků podle předsedy pracovníků domů dětí a mládeže Libora Bezděka rodičům vracet zřejmě až na konci školního roku. Nelze ovšem vyloučit, že se ještě v budoucnu budou muset kvůli covidu-19 rušit.

autoři: Eva Mikulka Šelepová , jkh | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související