V Olomouci začíná mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Co všechno nabídne?

Český rozhlas dnes v Olomouci zahájil již 39. ročník mezinárodního festivalu Prix Bohemia Radio, který představí to nejlepší z rozhlasové tvorby za uplynulý rok. Od pondělí 16. října do čtvrtka 19. října 2023 nabídne soutěžní přehlídka návštěvníkům a odborné veřejnosti poslechy a hodnocení kategorií Dokument, Reportáž, Drama a Podcast. Poslechové festivalové dny opět doplní pestrý doprovodný program.

Na půdě Univerzity Palackého v Olomouci se v pondělí představí 6 finálových děl v kategorii Dokument, v úterý 4 české reportáže a 10 zahraničních, ve středu 5 finálových děl v sekci Drama a ve čtvrtek 10 podcastů.

Sport i divadlo

Vedle veřejných poslechů finálových soutěžních příspěvků je pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program. V pondělí 16. října od 16.00 hodin reportéři stanice ČRo Radiožurnál Sport Petr Kadeřábek, František Kuna a Tomáš Minarčík v Kapli Božího těla v Uměleckém centru UPOL přiblíží, co vše obnáší práce sportovního rozhlasového reportéra a návštěvníci budou mít také jedinečnou možnost si jejich práci vyzkoušet:

Druhý festivalový den se milovníci divadla mohou těšit na představení Konec rudého člověka. Tragikomickou sondu do duše ruského člověka na motivy knihy Doba z druhé ruky nositelky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové odehraje v Moravském divadle Olomouc od 19.00 hodin pražské Divadlo v Dlouhé.

S výjimkou divadelního představení Konec rudého člověka je veškerý program zdarma, stačí se zaregistrovat na Univerzitě Palackého v akreditačním středisku nebo online na webu prixbohemiaradio.cz.

Aktuální témata i Junior pro nejmenší

Třetí festivalový den se uskuteční v sídle stanice Český rozhlas Olomouc od 17.00 hodin debata s odborníky o dokumentu v podcastové tvorbě. Účastníci se dozví, jaká zajímavá témata hýbou společností, jak cílit na posluchače nebo jak propagovat a distribuovat obsah.

Čtěte také

Poslední den festivalu zpestří Rádio Junior programem pro nejmenší návštěvníky. V Pevnosti poznání se mohou těšit od 9.15 do 10.00 hodin na rozhlasové hrátky na plné obrátky v režii moderátorů Ranního ReStartu Jirky Kohouta a Petra Ševčíka, kteří si pro děti připraví soutěže, hudební kvízy, písničky, zvuková kouzla nebo pohádková překvapení.

V rámci slavnostního zakončení 39. ročníku festivalu vyhlásí odborná porota v každé kategorii tři nejlepší příspěvky. Program slavnostního večera odvysílají stanice Český rozhlas Vltava a Český rozhlas Olomouc.

Více informací o aktuálním 39. ročníku Prix Bohemia Radio najdete na prixbohemiaradio.cz.

Spustit audio