V Olomouci končí zápisy do mateřských škol. Je jejich kapacita dostatečná a kolik dětí do nich nastoupí?

7. květen 2024 09:58

V olomouckých mateřských školách dnes končí zápisy. Zástupci magistrátu očekávají, že do nich v září nově nastoupí zhruba tisíc dětí. Co takový zápis obnáší?

„Zápis do mateřské školky je víceméně hlavně administrativní úkon. Rodiče přinesou žádost, k nahlédnutí rodný list dítěte a svůj občanský průkaz. A my si je tady zaevidujeme do našeho systému a na základě přihlášek se potom sestavuje podle kritérií pořadí rodičů,“ vysvětluje učitelka Lenka Řezníčková z mateřinky Žižkově náměstí v Olomouci, kam se byl podívat reportér Českého rozhlasu Josef Čermák.

Zápis do mateřské školky je víceméně hlavně administrativní úkon.
Lenka Řezníčková, učitelka z mateřinky Žižkově náměstí v Olomouci

Tato školka má dvě pracoviště. Jedno v Sokolské ulici a jedno na Žižkově náměstí. Dohromady do nich budou nabírat kolem třiceti dětí. Se svým tříletým synem sem přišla k zápisu i paní Julie Vlčková. „Obepisovali úplně všechny školky. Mysleli jsme, že nastoupí třeba už od května, ale vůbec není místo. Ani v soukromých školkách,“ uvádí.

Podobné zkušenosti má i paní Wu Thi Than. Její dceři budou čtyři roky. „Chceme na Sokolskou, ale tam prý je těžké se dostat. Takže možná ani ve čtyřech letech se tam nedostane. Je hodně těžké se někam dostat i ve čtyřech letech věku dítěte,“ uvádí.

Mluvčí radnice: Kapacita je dostačující

Ve 49 školkách zřizovaných městem Olomouc je podle mluvčí radnice Radky Štědré momentálně více než 3800 míst. „Současná kapacita mateřských škol je dostačující. V letošním roce jsme navýšili o 25 míst v rámci rekonstrukce kapacitu MŠ Husitská a do konce roku dojde po opravě k navýšení o dalších 25 také v MŠ Čajkovského,“ informuje Štědrá.

Zápisy do mateřinek skončí v Česku 16. května. Termíny si určují jednotlivé školky samy. V Olomouci zápisy začaly 2. května a končí v úterý 7. května.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio