V nemocnicích chybí personál. Vedení města žádá o pomoc ambulantní specialisty, praktické lékaře i dobrovolníky

3. prosinec 2021

Pražský magistrát žádá ambulantní specialisty, aby se zapojili do práce v přetížených nemocnicích. Vedení města odhaduje, že v nich bude v příštích týdnech kvůli šíření koronaviru chybět asi 150 lékařů a 150 sester. Odlehčit zdravotníkům mají kromě specialistů taky třeba praktičtí lékaři, ale i dobrovolníci.

Personál chybí na všech odděleních nemocnic. Lékaři a sestry, kteří se teď věnují covidovým pacientům, pracují totiž běžně na ostatních odděleních. I to je důvod, proč se na řadě míst po celém Česku omezuje péče a odkládají operace, u kterých je to možné. Praha proto odeslala výzvu ambulantním specialistům, přesný počet zapojených lékařů a sester by měl být jasný příští týden. 

„My jsme zatím dostali seznam s 23 dobrovolníky, budu oslovovat ještě praktické lékaře, aby pomohli na lékařské pohotovostní službě,“ říká primátor Zdeněk Hřib z Pirátů. Právě vytížení pohotovostí se město obává. V Praze jsou z velké většiny součástí nemocnic, praktici by tak měli pomáhat s necovidovovou péčí. 

Město by si také přálo, aby lékaři svoje ordinace nechali otevřené přes svátky, jak vysvětluje radní pro zdravotnictví Milena Johnová z uskupení Praha Sobě: „Jde nám o to, aby lidé co nejméně volali záchrannou službu, a aby co nejméně navštěvovali lékařskou pohotovostní službu. K tomu mohou pomoci právě praktičtí lékaři, které bych chtěla požádat, aby nejenom očkovali, ale také aby byli ve svých ordinacích i přes Vánoce a pomáhali tam zvládnout lidem to, co potřebují mimo covid.“

Kurzy základní péče pro dobrovolníky

Zapojit se ale můžou i lidé bez zdravotnických zkušeností nebo vzdělání, vyzývá je k tomu Český červený kříž. Pro ty, kteří jsou ochotní a schopní pomáhat, pořádá zvláštní kurzy základní péče. „Kurzy jsou zdarma, osmihodinové, jednodenní. Během tohoto kurzu se lidé naučí, jak pečovat o nemocného na lůžku, aby byla udržena jeho hygiena, pečovat o stravu, pitný režim,“ popisuje krizový manažer Červeného kříže, Richard Smejkal.

Zájemci se můžou zaregistrovat na webu Českého červeného kříže, po absolvování kurzu pak můžou pomáhat se základní péčí nejen v nemocnicích, ale třeba v sociálních zařízeních. V Praze jich teď pomáhá asi třicet, potřeba jsou ale desítky dalších.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio