V Náchodě si lidé připlatí za svoz komunálního odpadu. Většinou zaplatí dvakrát víc než dosud

14. listopad 2023 08:47

Obyvatelé Náchoda si v příštím roce výrazně připlatí za svoz komunálního odpadu. Město totiž zrušilo padesátiprocentní slevu za včasné zaplacení poplatku. Tu dosud podle radnice využívala většina obyvatel. Nově tak lidé až na výjimky ročně zaplatí 900 korun, opozice změnu kritizuje. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Proč vedení města Náchod slevu za včasné zaplacení poplatku ruší?

Čtěte také

Je to kvůli zvyšujícím se nákladům. Radnice totiž dlouhodobě od obyvatel vybírá méně, než jsou skutečné náklady na svoz a likvidaci odpadů. Loni už to bylo podle zástupců města méně o 15 milionů korun a v příštích letech ceny ještě porostou a radnice by tak doplácela ještě daleko víc peněz.

Obyvatelé města už 10 let platí za svoz odpadů stejně, tedy 450 korun za osobu. Základní sazba se sice průběžně zvyšovala, ale díky nastavenému systému slev stačilo včasné zaplacení poplatku a cena se držela na zmíněných 450 korunách. Tuto slevu využívaly až čtyři pětiny občanů Náchoda.

Co na této změně vadí opozičním zastupitelům?

Čtěte také

Například to, že přichází v době vysoké inflace. Podle opozičních zastupitelů, tak místo podpory lidí a třeba i zvyšování počtu obyvatel města, radnice odrazuje nově příchozí k přihlašování k trvalému pobytu. Navíc nastavené podmínky nijak nemotivují lidi k třídění odpadů. A rušením slevy prý radnice nebere ohled ani na rodiny s dětmi nebo matky samoživitelky.

Opozice proto tvrdí, že zrušením slevy si město pouze zvedá příjmovou stránku rozpočtu. Opoziční zastupitelé by prý souhlasili s navýšením částky na 600 korun. To je částka, kterou budou nově platit v Náchodě za svoz odpadu lidé nad 60 let. Ostatní už zmíněných 900 korun.

Čtěte také

Zvyšují se poplatky za svoz odpadů i v jiných městech Královéhradeckého kraje?
Někde ano. Například lidé v Hořicích od ledna zaplatí o polovinu více než platili dosud, tedy 900 korun ročně. Připlatí si i lidé v Hradci Králové, ti budou nově platit 800 korun místo stávajících 600.

Jinde se ale nic nemění. Třeba Trutnov zatím žádné změny neplánuje a v Rychnově nad Kněžnou dokonce uvažují o snížení poplatku. A stále jsou i města, kde obyvatelé za svoz komunálního odpadu neplatí vůbec nic. Příkladem je Nová Paka nebo Kopidlno na Jičínsku.

Spustit audio

Související