V mládí jsem nevěděl, co se sebou. Žil jsem z týdne na týden, přiznává Martin Finger

15. únor 2020

Herce Martina Fingera čeká premiéra nové inscenace Falešná nota, kterou uvede Divadlo v Řeznické už 27. února. Točit letos bude ale i nový film a seriál pro Českou televizi.

Falešná nota je příběh mezi slavným dirigentem a návštěvníkem. „Má to spoustu překvapení, zvratů. Myslím si, že diváci se mají na co těšit, nám se to příjemně zkouší.“

Příjmení Martina Fingera svádí k tomu, aby se vyslovovalo jako „fingr“, což je špatně. Správně je „finger“. Se špatnou výslovností se však setkává celkem často. „Já nejsem ten, kterej by lidi plácal přes pusu. Já na tom striktně netrvám, ale je milé, když se někdo zeptá.“

Martin Finger v mládí moc nevěděl, kudy kam. Chtěl zkusit DAMU, další plány však neměl. „Záložní plán nebyl,“ směje se. „To bylo tak, že buď se to mohlo povést, nebo ne, což je jasný. Ale kdyby se to povedlo, což se stalo, tak se mi změnil život. Kdyby se to nepovedlo, tak by to zůstalo v tu chvíli takový, jaký to bylo. To znamená tak trochu zoufalý a žalostný, protože já nevěděl, co se sebou. Žil jsem z týdne na týden,“ svěřuje se.

Letošní novinky

A co nového chystá na tento rok? „Je toho strašně moc. Teď je tedy ta premiéra v Řeznické, před ní začínám točit jeden velký projekt na České televizi. Jmenuje se to Divoká devadesátá. Diváci se mají na co těšit, je to období orlických vražd, Discoland, těch děsivých zločinů je tam víc. V létě bych měl točit film Slovo. Pak se rýsuje další dvoudílní televizní film na podzim,“ dodává.

Celý díl si můžete poslechnout na novém audioportále mujRozhlas.

autoři: Lenka Vahalová , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.