V místě bývalé družstevní prodejny na sídlišti Ďáblice vzniká nový společensko-kulturní prostor. Už teď v něm funguje galerie ve vitrínách

7. červen 2021

Dvojice organizátorek uměleckých aktivit Petra Widžová a Josefína Frýbová začala oživovat dříve zanedbané prostory na sídlišti Ďáblice v Praze 8. Lidé tam zatím mohou navštívit galerii ve vitrínách.

„Dřív tady byla družstevní prodejna Včela a dlouhá léta se tu nic nedělo. Až koncem loňského roku se začal budovat spolkový prostor Úl, který tu budovu přetváří k novému využití. Bude to kulturní místo, různé koncerty, i bistro. A my tu máme galerii,“ přibližují vznik nového společensko-kulturního prostoru kurátorky.

Galerie Vitríny Frýdlantská se nachází ve vitrínách, a je tedy přístupná komukoliv a kdykoliv. V letošním roce bude výstavní program galerie tematicky pracovat především s urbanismem, životem ve městě a sídlištních celcích. V současné době vystavuje díla Jakuba Janovského.

Galerie Vitríny Frýdlantský nyní vystavuje díla Jakuba Janovského

„Baví nás oživovat netradiční místa a myslíme si, že i lidé, kteří bydlí na okraji Prahy, chtějí mít místo, kam můžou zajít. A myslím si, že to má potenciál i pro lidi z centra, kteří sem mohou dojet,“ říkají kurátorky galerie. Místo prý bylo dlouho opuštěné, bez osvětlení a lidé se tam báli chodit. „Tím, že tu vzniká nový prostor, který to oživuje, tak jsou lidé rádi, protože se to tady osvětlilo, zkulturnilo a už se tu nemusí bát, a líbí se jim, že se tu něco děje. Snažíme se, aby to bylo přístupné pro místní obyvatele,“ doplňují kurátorky.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.