V listopadu se rozhodne o budoucnosti Invalidovny

4. listopad 2016

Barokní budovu Invalidovny zřejmě převezme Národní památkový ústav. Ten v tuto chvíli čeká už jen na definitivní rozhodnutí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové by se měla část Invalidovny otevřít veřejnosti a sídlila by v ní i Územní památková správa.

Národní památkový ústav podal žádost o převedení práva na hospodaření k Invalidovně na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, v těchto dnech svou žádost doplňuje. „Věřím, že v průběhu listopadu se rozhodne, jestli Národní památkový ústav bude Invalidovnu do budoucna spravovat. Máme v záměru zpřístupnit ji veřejnosti. To je to, co umíme,“ říká Naďa Goryczková.

Povodně v roce 2002 Invalidovnu poškodily, ale ne zase tolik. „Stav není tak dramatický, největším zásahem je to, že se v přízemí oklepaly omítky, to je jediný brutálnější zásah,“ vysvětluje Naďa Goryczková.

Budova Invalidovny je přesto jedinečná a velmi často si ji vybírají filmaři. Jaké plány s ní má Národní památkový ústav? „Budova je rozsáhlá a skýtá autentické interiéry. Chtěli bychom do jedné části umístit Územní památkovou správu v Praze. Zbytek by byl přístupný veřejnosti. Už se nám ozvaly různé instituce, třeba Národní technické muzeum, Národní galerie, že by zde chtěly umístit některé exponáty. Hlásí se nám ale třeba i provozovatelé farmářských trhů,“ plánuje Naďa Goryczková. Národní památkový ústav by zde chtěl také umístit vzdělávací centrum pro děti.

Spustit audio