V Letenských sadech si můžete zahrát venkovní kvízovou hru. Lektoři Národního zemědělského muzea do ní ukryli mnoho zajímavostí

13. květen 2021

Víte, že Letenskou stráň v minulosti pokrývaly rozsáhlé vinice dávno před tím, než do Prahy přišel Karel IV.? A víte, že od Vltavy k Letenskému zámečku vedly v minulosti jezdící schody? Tyto a mnoho dalších zajímavostí se rozhodli veřejnosti přiblížit lektoři Národního zemědělského muzea Jan Malý a Matěj Vavříček. Vytvořili proto zámkovou hru Skryté poklady Letenských sadů.

„Zámková hra je kvízová hra v terénu. Obsahuje otázky, které jsou v ideálním případě zamčené zámkem, který když vyřešíte, tak se teprve dostanete k otázce. Je to také z toho důvodu, že každá hra končí schránkou, dejme tomu pokladovou, která je opět zakódovaná zámkem. A přijít na ten kód je smyslem celé hry,“ vysvětluje spoluautor hry Matěj Vavříček.

Trasa zámkové hry vede celými Letenskými sady a má celkem pět zastavení s úkoly. „Když si to lidé projdou, tak nejen, že si osvěží své znalosti, ale něco nového také zjistí,“ zve ke hře Vavříček. Projít celou trasu trvá zhruba hodinu a půl.

Trasa hry vede Letenskými sady a nabízí výhledy na Prahu

Pro zapojení do hry je potřeba webová aplikace, která je k nalezení na webových stránkách Národního zemědělského muzea. „Když si člověk načte tu aplikaci, tak ho to navede na začátek hry. A potom už pracuje přímo v té aplikaci, která mu pokládá jednotlivé úkoly, on zadává odpovědi, a to ho posílá dál,“ vysvětluje princip hry Jan Malý.

Hra Skryté poklady Letenských sadů je vhodná pro rodiny s dětmi od 12 let. Jako další v sérii má v plánu Národní zemědělské muzeum uvést zámkové hry v Královské oboře Stromovka a Divoké Šárce.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.