V létě čekají Prahu velké změny v dopravě

27. květen 2016

Pokračovat bude oprava Nuselského mostu, v některých částech prahy začnou platit parkovací zóny a chystají se změny v tramvajové dopravě. Aktuálně jezdí po hlavním městě 21 linek, ale na konci letních prázdnin by to podle náměstka pražské primátorky Petra Dolínka mohlo být linek 25.

V pořadu K věci Petr Dolínek řekl, že změny v tramvajové dopravě jsou reakcí na fakt, že se Praha vyvíjí, mění se struktura zalidnění: „Nám se vylidňuje centrum a zároveň se nám lidi z okrajů přes centrum dopravují lidé za prací. Musíme na to umět zareagovat. Praha se dynamicky vyvíjí, je normální na to zareagovat.“

Linek je teď 21 a mohlo by jich být až 25. „Důvodem je to, že by obsluhovaly úseky, které jsou potřeba, třeba propojit Prahu 10 a Prahu 3, Prahu 9 linkou, která by nejela přes centrum,“ říká Petr Dolínek.

Změny jsou podle něj prodiskutovány s cestujícími, s radnicemi a různými organizacemi: "Cestující třeba chtějí přímé spojení mezi I. P. Pavlova a Barrandovem. Na stránkách www.ropid.cz je přehled všech podnětů i to, jak na ně magistrát zaraeagoval."

V létě čekají prahu i další změny. Spustí se parkovací zóny na Praze 6 a 5, skončí parkování na Malostransském náměstí. Změní se i některé trasy autobusů. Stále se bude opravovat Nuselský most. Jeho oprava má skončit ještě letos. "Příští rok na jaře už se budou dokončovat jen drobné práce, které neovlivní dopravu. Nemuseli jsme ho uzavřít, byť jsou tam drobné komplikace," vysvětluje radní Dolínek. Praha si oddechne od takhle velké stavby ale jen na chvilku. Nejpozději v roce 2020 bude muset projít kompletní opravou Barrandovský most.

Spustit audio