V Kladně bude dražší teplo. Zdražují i další města

20. leden 2016

Cena tepla v Kladně letos vzroste o téměř dvacet korun za gigajoule (GJ). Rozhodli o tom kladenští radní. Za jeden GJ nově zaplatí 570,55 korun. Ve srovnání s dalšími středočeskými městy je Kladno někde ve středu toho žebříčku. Ceny tepla se zvedly také v Mladé Boleslavi, kde obyvatele jeden GJ od ledna vyjde na 557 korun. A například v Berouně lidé platí za GJ kolem 620 až 650 korun, podle typu potrubí.

Společnost Alpiq Generation, která teplo pro Kladno vyrábí, podle vedení města původně požadovala navýšení ceny o bezmála pět procent. „Vstoupil jsem s nimi proto, společně s ředitelem společnosti Tepo, do jednání a podařilo se nám pro letošní rok dojednat nárůst pouze 3,6 procenta,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

A co vedlo dodavatele tepla v Kladně ke zvýšení ceny? Důvodů je několik. Jednak se zvýšily ceny uhlí a teplárenské firmy taky platí víc za takzvané emisní povolenky, které jim umožňují vypouštět víc zplodin do ovzduší. A také za poslední roky výrazně klesla spotřeba tepla, protože byly mírnější zimy, takže topná sezona byla kratší. Lidé také zateplují domy a vyměňují okna, což spotřebu hodně ovlivňuje. Podle různých propočtů spotřeba domácností za posledních dvacet let klesla skoro na polovinu.

autoři: von , sap
Spustit audio