V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se poprvé hrály pašijové hry

13. duben 2014

Vůbec poprvé se ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě hrály na Květnou neděli pašijové hry. Příběh o ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista představili herci Otakar Brousek mladší, Nela Boudová a Jakub Gottwald. Tvůrci se inspirovali Hořickými pašijemi, které se na Šumavě hrály už ve středověku.

„Tradice pašijových her je strašně stará. Má vazbu na sakrální místo těch kostelů. To, že se pašije opět vrací do nejkrásnější české katedrály, má svou logiku,“ říká režisér představení Václav Lautner.

Nápad vzešel od arcibiskupa kardinála Dominika Duky, který by z obnovených pašijových her chtěl udělat každoroční tradici.

Text Jindřicha Pecky pro pašije v Hořovicích museli tvůrci upravit pro tři herce. Hrálo se v prostřední části katedrály na jednoduchém pódiu s praktikáblem a místem pro hudební soubor Musica Bohemica.

„Snažili jsme se to dělat ne realisticky, ale spíš obrazově. Poeticky, s nějakou metaforou. A hlavně s poselstvím,“ dodal Lautner.

Jakub Gottwald v roli Ježíše Krista si musel poradit jak s velkým množstvím textu, tak ohromným prostorem. „Prostor je to úžasný. Já jsem katedrálu několikrát navštívil, ale že bych hrál divadlo v kostele, to se mi ještě nepodařilo. A rovnou na nejvyšší metu,“ zhodnotil Gottwald.

Na výslovnost si musel dávat pozor vzhledem k akustice katedrály i vypravěč Otakar Brousek mladší. „Ta katedrála má dozvuk dlouhý devět vteřin, jak jsme se dozvěděli od zvukaře. Takové ty nuance, které na divadle vyniknout, tak tady ne,“ vysvětlil Brousek.

Přestože uvnitř katedrály bylo celkem chladno a lavice studily, většina diváků, kterých přišlo asi tři sta, zůstala až do konce.

„Bylo to úžasné, takhle jsem viděla pašijové hry poprvé. Myšlenky jsou tam tak aktuální, odcházím s hezkým pocitem,“ řekla po skončení představení jedna z divaček.

Pašijové hry
autor: ank
Spustit audio