V Karlíně dopoledne nasněžilo. Ale jen jako

22. říjen 2015
Zprávy

V pražském Karlíně dnes napadl sníh. Ne opravdový, ale umělý, a slouží jako filmová kulisa. Sešly se tu hned dva filmové štáby zároveň.

Jeden se usadil na Lyčkově náměstí. Natáčí reklamu na vlasovou kosmetiku. Kolemjdoucí zaujala zasněžená část parku, kde stojí dokonce i velký sněhulák.

V Invalidovně se zase natáčí historický film a zahlédnout tu můžete herce ve výpravných kostýmech. Zajímavou částí Invalidovny, zvlášť pro natáčení historických filmů, je bývalá kaple. Jsou v ní zachované stropní malby a dřevěné zábradlí.

Filmaři natáčejí v Invalidovně historický film

Invalidovnu mají filmaři rádi, Miloš Forman tam točil některé scény z filmu Amadeus, v poslední době tam Filip Renč natáčel film Hlídač č. 47, američtí filmaři využili prostory pro akční komiksový film Hellboy a odehrál se tam i jeden z dílů seriálu o Indianu Jonesovi.

Ve 20. století se budova využívala hlavně jako archiv, v roce 2002 ji značně poškodila povodeň. Budova patří státu, který pro ni hledá další využití. Pokud ho nenajde, chce Invalidovnu prodat v dražbě. Zatím se v ní pohybují většinou pouze filmové štáby.

autor: jku
Spustit audio

Více z pořadu