V jednu chvíli jsem měl divočáka na klíně a musel jsem střílet, popisuje policista noční drama na ruzyňském letišti

12. červenec 2017

Na pražském Letišti Václava Havla museli v noci na pondělí řešit nečekanou událost. Po přistávací ploše tam pobíhal divočák. Než se ho podařilo zneškodnit, zpozdil se kvůli tomu o necelou půlhodinu jeden z odletů.

Divočák se na letiště dostal v pondělí po jedné hodině ráno. Podařilo se mu překonat oplocení a dostal se do areálu. Všimla si toho ostraha letiště, která požádala o pomoc policii. Službu měl tu noc i policista Martin Říha, který nakonec musel divočáka zastřelit. Původně ho chtěli z areálu jen vyhnat.

„Snažili jsme se ho pomocí aut vyhnat otevřenou bránou. To se nepodařilo, takže ostraha letiště otevřela další a další brány. Prase nám vždycky přeběhlo a vracelo se na pojezdovou plochu," popisuje Říha dramatické momenty.

Během noční honičky ale divoké prase vběhlo pod kola jednomu z vozů a poranilo se. Martinu Říhovi tak nezbyla jiná možnost, než vylézt z auta a podívat se, jak na tom zvíře je. „Prase se najednou zvedlo a rozběhlo se proti mně. Vyběhlo ze tří metrů, měl jsem dvě vteřiny na to vystřelit," říká policista.

Na prase vystřelil dvakrát a trefil ho, zvíře ale přesto pokračovalo v útoku. „Srazilo mě na zem, tak jsem ho od sebe odhodil. Podařilo se mi vstát a dalšími několika ranami jsem ho zastřelil, už když bylo v mé bezprostřední blízkosti, takže jsem si de facto střílel pod nohy."

Útok byl tak intenzivní, že policista měl chvíli prase i na klíně. Vzpomínkou na noční zápas jsou i modřiny na rukách a ožvýkané popruhy, které drží stehenní pouzdro.

Nový zabezpečovací systém

Podle mluvčí Mariky Janouškové chystá letiště podklady pro veřejné výběrové řízení na nový zabezpečovací systém kolem celého areálu. Nový systém by měl stát kolem dvaceti milionů korun.

Není až tak výjimečné, že se nějaké zvíře nebo i člověk pohybují kolem letiště. Lidé se tam třeba chodí dívat na letadla nebo venčit psy. Podle Janouškové o tom zaměstnanci letiště ví - areál a jeho okolí je pod neustálým dohledem. I v tomhle případě o divočákovi tedy pravděpodobně věděli, byl ale opravdu rychlý a do areálu se mu povedlo dostat.

autor: tch
Spustit audio