V Hostivařské přehradě je podle hygieniků masový výskyt sinic. Koupání tam proto nedoporučují

30. červenec 2021

Lidé by se podle pražských hygieniků neměli kvůli sinicím koupat v Hostivařské přehradě. K tomuto závěru dospěli pracovníci hygienické stanice hlavního města na základě měření, které provedli v pondělí.

Vyšší obsah těchto škodlivých mikroorganismů pracovníci hygienické stanice v pondělí naměřili i v rybníce Šeberák a letos poprvé i ve vodní nádrži Džbán. Vyplývá to z aktuálních informací na webu pražské hygienické stanice, jejíž pracovníci v metropoli dlouhodobě monitorují sedm přírodních koupališť.

Čtěte také

V přehradě v Hostivaři se sinice objevují každoročně. Na začátku letošní letní sezony tam hygienici koupání nedoporučovali mimo jiné dětem, těhotným ženám, alergikům a osobám s oslabeným imunitním systémem. Nyní by se ho podle hygieniků měli vyvarovat všichni.

Senzitivní osoby, jako jsou alergici či děti, by se neměly koupat ani v rybníce Šeberák na okraji Kunratic, kde se v letních měsících posledních let sinice rovněž pravidelně objevují. Nově se k místům se zvýšeným obsahem zdraví ohrožujících bakterií přidala vodní nádrž Džbán vybudovaná na Litovickém potoce. Do poloviny července byla v nádrži o výměře 18 hektarů voda bez závad.

Nejlépe je na tom Lhotka, Motol a Divoká Šárka

Od května, kdy se měření prováděla letos poprvé, je voda nejvyšší kvality v koupalištích s přírodním čištěním vody na Lhotce v Praze 4 a v rybníku Motol. Nejlepší známkou hygienici zhodnotili v červenci i vodu v nádrži Divoká Šárka v údolí Šáreckého potoka.

Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat vážné alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Produkují také toxiny, při velmi vážné otravě může podle hygieniků dojít i k trvalému poškození jater. K množení organismů přispívá teplé počasí.

zdroj: ČTK
Spustit audio