V expozici máme sud z Orlíku, četnickou stanici, místo činu i drogové doupě, zve do Muzea Policie ČR Květoslava Kůsová

Areál pražského Karlova byl založen v roce 1350 Karlem IV. pro augustiniánský klášterní řád, dnes tu najdete Muzeum Policie České republiky. A historická atmosféra je patrná doteď. Štěpánka Duchková si do pořadu K věci pozvala Květoslavu Kůsovou, vedoucí oddělení kulturně-výchovné činnosti tohoto muzea.

Zájem o návštěvu muzea prý v poslední době podpořil seriál Devadesátky, který odvysílala Česká televize. „Ta publicita byla široká, jeden z nejvýznamnějších exponátů je originál orlického sudu, který návštěvníky přitahuje. Ve vitríně je u něj i příběh, jsou tam fotografie, protože poté, co byl vytažen, tak bylo ještě možné určit identifikaci té osoby. Je tam dokumentace k celému případu,“ popisuje Květoslava Kůsová.

Od uniforem až po místo činu

Mezi návštěvníky je oblíbená také kompletně vybavená četnická stanice nebo simulované místo činu v podobě přepadení nočního vrátného v muzeu. „Dětské návštěvníky nejvíce baví jízda na dopravním hřišti a také expozice dopravních sálů, kde je policejní motocykl. Jediný exponát, který si můžou vyzkoušet, posadit se na něj, vyfotografovat se, o to je velký zájem.“

I do Muzea Policie ČR nosí někdy exponáty sami návštěvníci. „Většinou jsou to fotografie nebo nějaké dokumenty. My bychom třeba byli velmi rádi, kdybychom získali uniformu z doby Rakouska-Uherska nebo četnickou či policejní uniformu z první republiky, což jsou vzácné exponáty. U nás v muzeu je záruka, že ty předměty zůstávají v dobrých rukou a bude ta památka na dotyčného člověka uchována,“ vyzývá Květoslava Kůsová případné zájemce, kteří mají nějakou takovou pozůstalost.

Co obsahují depozitáře muzea a jeho venkovní expozice? A co chystá muzeum jako program na 11. června, kdy se koná Festival muzejních nocí? Poslechněte si celý rozhovor.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.