V domě v Ostravě po explozi hořelo, hasiči evakuovali 40 lidí

24. únor 2021 08:34, aktualizováno

Kvůli požáru bytového domu v Ostravě-Hrabůvce hasiči v noci evakuovali 40 lidí. Českému rozhlasu to řekl operační důstojník Moravskoslezských hasičů Ivan Marek. Hořet začalo okolo třetí hodiny ráno ve zvýšeném přízemí domu.

Čtyři lidi museli hasiči podle Marka z hořícího domu zachraňovat. „Z toho jednu pomocí výškové techniky a jedna osoba pak byla převezena do nemocnice na další vyšetření. Požár se podařilo uhasit, obyvatelé domu jsou v současné době v evakuačním autobusu,“ doplnil po osmé hodině ráno Marek.

Hasiči a policie u požáru domu v Ostravě-Hrabůvce

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl upřesnil, že v pětipatrovém domě se při explozi zranilo šest lidí. Dva zraněné odvezli záchranáři do nemocnice, sedmatřicetiletý muž byl v kritickém stavu. Utrpěl popáleniny na víc než polovině těla.

„Zasahující lékař popáleného muže uvedl do umělého spánku a převedl na přístrojem řízenou ventilaci. Po prvotním ošetření popálených ploch byl předán týmu popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava,“ dodal Humpl.

Neobyvatelný vchod

Výbuchem a požárem poškozený dům prohlédl statik. Podle mluvčího moravskoslezkých hasičů Petra Kůdely teď pomáhají se stabilizací bloku domu, kde se výbuch stal. Příčina exploze je zatím neznámá.

„Statik rozhodl, že vchod je celý neobyvatelný a v tuto chvíli jsou tady naši profesionální hasiči a budou celý tento vchod, minimálně dvě patra, stabilizovat pažením,“ upřesnil Kůdela.

Výbuchem a následným požárem poničený dům v Ostravě-Hrabůvce
autoři: Iva Havlíčková , jas , tif
Spustit audio