V ČR probíhají komunální a senátní volby. Volební účast ve vyloučených lokalitách je nízká

24. září 2022

Volby v lokalitách se sociálními problémy provází nízký zájem voličů. Např. v děčínských Boleticích přišla zhruba hodinu od otevření volebních místností asi 3 % lidí.

V Mojžíři v Ústí nad Labem přišla zatím vhodit hlas do urny zhruba dvě procenta obyvatel místního sídliště. Přestože se podle serveru Romea.cz objevilo podezření na kupčení s hlasy, členové komisí zatím žádné problémy nezaznamenali. V okolí však hlídkovala policejní auta.

Podezření na kupčení s hlasy se podle serveru Romea.cz kromě Mojžíře objevilo také v Krupce na Teplicku a v Teplicích. Policie přijala v Ústeckém kraji několik oznámení v souvislosti s volbami v podstatě ze všech okresů, všemi se zabývá, nikoho zatím neobvinila. Mluvčí krajské policie Daniel Vítek doplnil, že žádné narušení voleb zatím policie řešit nemusela.

Ve čtvrti Janov v Litvínově jsou volební místnosti na zdejší základní škole. Za dvě a půl hodiny přišli čtyři voliči. Volební účast je tu obvykle nízká. "Jdu volit, slibovali nějaké zlepšení, tak uvidíme," řekl před školou místní volič Dušan Vaňo.

Podle mluvčí krajského úřadu Magdaleny Fraňkové je průměrná volební účast za celý kraj k 18:00 23. září 2022 zhruba 22,5 procenta. Při komunálních volbách v roce 2018 byla účast 40,32 procenta, nejnižší v republice. Například v Děčíně byla k 19:00 podle mluvčího radnice Luďka Stínila 17,8 procenta.

Malá volební účast je i v Chánově nebo v Předlicích

Mizivá volební účast je zatím na sídlišti Chanov v Mostě, které obývají hlavně Romové. Ze zhruba 780 voličů jich přišlo za tři hodiny asi 70. "Jdu volit, chci pomoc," řekl před volební místností v základní škole Ladislav Hamouz. Žije na ubytovně. Volební komisařka ho však zklamala. "Vy máte trvalé bydliště na radnici, to musíte jinam," řekla mu. "Tak mají smůlu, to už nikam nejdu," uvedl.

Klid byl během dnešního dne u volební komise v mateřské škole v ulici Maxe Švabinského v Bílině, kde v minulosti řešila policie podezření na kupčení s hlasy. Letos zatím žádné problémy nezaznamenali. V ulicích Bíliny se pohybovali strážníci, asistenti prevence kriminality byli v Mostě, ve vyloučené lokalitě v ústeckých Předlicích pravidelně projížděla policie. Také tady se volební komise hlavně bavila mezi sebou. Někteří luštili křížovky, jiní si četli. Z 975 zapsaných voličů jich přišlo k 18:00 devět.

V celé České republice přišla k urnám podle zjištění ČTK v prvních dvou hodinách obecních a senátních voleb v průměru desetina voličů, tak jako v minulých letech. Místy byla účast až pětinová.

zdroj: ČTK
Spustit audio