V Česku se objevily první tři případy nakažení koronavirem, oznámil ministr Vojtěch

1. březen 2020 16:17

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na mimořádné tiskové konferenci v neděli odpoledne oznámil první tři případy nakažení nemocí COVID-19 v České republice.

Dva pacienty převezli do Nemocnice Na Bulovce a jeden zůstává v nemocnici v Ústí nad Labem. „Všichni pacienti jsou zaizolováni na infekčním oddělení,“ řekl Vojtěch. Ani jeden pacient nemá závažný průběh nemoci, uvedl ministr.

První nakažený je muž ročník 1952, který se účastnil konference na italské univerzitě v městě Udine. „Po návratu byl v karanténě, u jednoho z jeho italských kolegů byla potvrzena nemoc COVID-19,“ uvedl ministr Vojtěch. Pacient je na infekčním oddělení Nemocnice Na Bulovce.

I druhý případ je v Nemocnici Na Bulovce. Jde o ženu americké národnosti ročník 1999, která studovala na univerzitě v Miláně. „Při cestě do Prahy se zhoršil její zdravotní stav, vyšetřena byla v nemocnici v Motole. Je s ní nakládáno jako s potenciálně s infekčním pacientem,“ pokračoval Vojtěch. Ženu po vyšetření převezli do Nemocnice Na Bulovce. 

Infikovaná cestovala se studentkou z Ekvádoru. Ta má zatím testy na koronavir negativní, ale budou se ještě opakovat.

Třetím nakaženým je také Čech, ročník 1976, který byla na lyžařské dovolené na severu Itálie. „Cestoval autem s rodinou, ta zatím žádné příznaky nemá. Umístili jsme je do domácí karantény a budou dále testováni,“ řekl ministr zdravotnictví. Lékaři pacienta hospitalizovali v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.  

Hlavní hygienička Eva Gottwaldová potvrdila, že v současné chvíli probíhá epidemiologické šetření v souvislosti s nově nakaženými jak v Praze, tak v Ústeckém kraji. 

Koronavirem se k nedělní 13. hodině ve světě nakazilo 86 987 lidí a z toho nákaze podlehli v 2 979 případech. Celkem se zdravotníkům podařilo vyléčit 42 596 pacientů.

autor: vtk | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio