V budově knihovny na Mariánském náměstí vzniklo Asistenční centrum pro pomoc Ukrajině. Postará se o lidi prchající před válkou

1. březen 2022

Praha otevřela ve spolupráci se Středočeským krajem Asistenční centrum pro pomoc Ukrajině. Funguje na Mariánském náměstí místo dětského oddělení Městské knihovny Praha.

Na židlích pod policemi, kde bývaly dětské knížky nebo komiksy, posedávají hlavně děti, ty nejmenší se baví v dětském koutku. Příchozí si tu můžou například dobít telefon, z barelů si nalít vodu a k dispozici jsou také služby překladatele. Dospělí pak důležité věci vyřizují u jednotlivých přepážek.

„První je pracoviště cizinecké policie, je tady další pracoviště odboru azylové a migrační politiky, pracoviště Všeobecné zdravotní pojišťovny i Červeného kříže,“ popisuje ředitel pražských hasičů Luděk Prudil. Především jeho lidé mají chod centra na starosti. „Pak je tady pracoviště, které obsluhuje Hasičský záchranný sbor, kde pro osoby, které nemají zajištěno zázemí, se zabezpečuje ubytování, stravování a případně transfer do těchto lokalit.“

Jak bude centrum zatím otevřené přibližuje primátor Zdeněk Hřib z Pirátů: „Teď bude nastavená otevírací doba od 9 do 17 hodin, ale může se to případně ještě změnit. My jsme hodně závislí na personálu těch orgánů, které zajišťují jednotlivé přepážky.“ Pokud bude potřeba, může se centrum dál rozšířit. Třeba Středočeský kraj zvažuje, že by další takovou pobočku zřídil třeba na Mladoboleslavsku, kde žijí tisíce Ukrajinců.

O uprchlíky se v Asistenčním centru postarají zástupci policie, úřadů nebo například Červeného kříže
autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio