V autě máme pocit, že jsme anonymní a můžeme si vyskakovat, říká Jan Matoušek k projektu Agresivita zabíjí

Česká asociace pojišťoven odstartovala preventivní kampaň Agresivita zabíjí. Chce upozornit na rostoucí agresivitu za volantem, ke které se nechá vyprovokovat sedm z deseti řidičů. V pořadu K věci o tom mluvil ředitel ČAP Jan Matoušek.

Kampaň upozorňuje na typy agresivního chování za volantem, a s tím související škody a následky, které může taková jízda mít. „Každý z nás to zná z denního provozu. Jakmile se na chvilku na křižovatce opozdíte, když blikne zelená, tak na vás začne troubit, gestikulovat, nebezpečně vás předjede, začne vás vybržďovat. Agresivita je obecně rychlá jízda, troubení, nadávky, vybržďování, nedodržování bezpečné vzdálenosti, problikávání dálkovými světly, kde to nemá smysl. To všechno jsou projevy, se kterými se setkáváme poměrně často,“ vysvětluje šéf České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Část agresorů na silnici jsou notoričtí agresoři, se kterými žádná kampaň nic neudělá. „Tam je potřeba, aby fungoval ten sankční způsob, jak je vyřadit přes body z provozu.“

Kampaň je cílená na všechny z nás, kteří se občas necháme svou agresí strhnout. „Asi 80 procent respondentů našich průzkumů říká, že v provozu na silnici cítí, že jsou ohroženi agresivitou u ostatních, ale jenom 7 procent z nich říká, že oni jsou někdy agresivní.“

Za posledních 10 let bylo způsobeno agresivitou 5500 dopravních nehod, podle Jana Matouška se ale tyto statistiky dohledávají velmi špatně a nejsou přesné. „Dalších 137 tisíc nehod bylo způsobeno rychlou jízdou, 131 tisíc nehod při nedání přednosti, 15 tisíc nehod nesprávným předjížděním. To jsou všechno nehody, na kterých se často agresivita v tu chvíli na silnici velmi projevuje.“

Podle statistik patří mezi nejagresivnější řidiče spíše muži, kterým je mezi 20. až 40. rokem. „Když si sedneme do auta, tak najednou máme pocit, že jsme anonymní, že jsme chránění tou plechovkou, že tam nám to projde,“ vysvětluje Matoušek, proč většina řidičů při řízení nadává na ostatní řidiče.

Agresivita za volantem se přitom dá zmírnit celkem snadno. Stačí si uvědomit, že tento problém se týká každého z nás, snažit se mít na vše dostatek času a jezdit včas. Dobrý řidič počítá s chybou těch ostatních.

ČAP natočila tři emotivní příběhy, které mají ukázat, jak tragicky může agrese skončit. Více na www.agresivitazabiji.cz.

autoři: Štěpánka Duchková , jp