V areálu Psychiatrické léčebny v Bohnicích o víkendu závodily legendární Mercedesy

23. červen 2012

Psychiatrická léčebna v Bohnicích se zhruba měsíc po festivalu Mezi ploty opět otevřela veřejnosti. Tentokrát vjeli do areálu řidiči legendárních vozů Mercedes Benz ze šedesátých a sedmdesátých let. Po výstavě a společném fotografování je čekal závod úzkými cestami mezi jednotlivými pavilony. Redaktorka Anna Königsmarková usedla do jednoho z vozů a na pár minut se proměnila v navigátora.

Je pár minut po desáté a legendární „ameriky“ i vozy Mercedes Benz se pomalu řadí na startu. Čeká je zhruba dvoukilometrová jízda areálem Bohnické léčebny. „Ten itinerář dostanou závodníci při startu, aby se na něj nemohli připravit a jedou se dvě kola na přesný čas. Potom vlastně při druhém kole se tomu předchozímu prvnímu času musejí co nejvíce přiblížit. Hodnotí se vlastně ta přesnost toho výpočtu a pak i odchylkami mezi těma dvěma jízdami,“ popisuje pravidla závodu organizátor Jaroslav Větvička starší.

Já usedám do mercedesu v barvě hořčice německé třídy S Oberklase. Má za sebou velmi zajímavou minulost, říká jeho majitel Jaroslav Větvička mladší: „Patřil panu ministru vlády Velké Británie Johnu Profumeovi. On ho věnoval své přítelkyni Christine Kieler, která vlastně byla známá tím, že byla společnice v podstatě jeho i tehdejšího ruského konzula v Londýně, což v té době studené války bylo velice sledované v Anglii a byla z toho velikánská aféra.“

To už ale stojíme na startu a já začínám navigovat…“Jedeme zhruba tři a půl minuty, tady bych jela doprava…Měli bychom přijet tam zespoda do toho cíle nebo kde je vlastně cíl?“ Cíl jsme ale nakonec našli a trasu projeli za zhruba šest minut. Podle řidiče to je skvělý výsledek.

Náměstek ředitele léčebny Jaroslav Novák si akci pochvaluje. Areál chce zpřístupňovat lidem stále častěji: „Všechno to souvisí s takovou jakoby destigmatizací vůbec toho areálu psychiatrických onemocnění a vůbec se snažíme za celý ty čtyři roky jakoby areál otevírat veřejnosti a dávat to do podvědomí.“

0:00
/
0:00
autor: ank
Spustit audio