V areálu kladenské Poldi hořela skládka pneumatik. Za požár můžou pravděpodobně vandalové

13. srpen 2018 13:38

Oheň likvidovala necelá stovka hasičů asi čtyři hodiny. Z hořících pneumatik se zpočátku valil hustý černý dým, který byl vidět kilometry daleko. Město proto varovalo obyvatele okolních čtvrtí, aby zbytečně nevětrali a nevycházeli. Za požár můžou pravděpodobně vandalové, které v místě vypalují kabely. 

Hasiči dostali informaci o požáru hodinu po pondělním poledni. "Když jsme přijeli na místo, zjistili jsme, že skládka je kompletně zasažená požárem na ploše zhruba 60 x 60 metrů," uvedl velitel zásahu Martin Vondra.

V blízkosti ohně byla dvacítka vagonů uhlí na nedaleké železnici. Ty se hasičům podařilo před ohněm uchránit. 

Zásah komplikoval vítr i vysoké teploty. Zdravotníci proto na místě ošetřili tři hasiče.

Na místo vyrazil i měřící vůz, nebezpečné koncentrace škodlivin v ovzduší nezjistil. 

Lidé z okolí tak byli magistrátem upozornění, aby nevětrali a zbytečně nevycházeli. Jiná bezpečnostní opatření podle úředníků nebyla potřeba.

"Vzhledem ke směru větru a dobrým rozptylovým podmínkám situaci nehodnotíme jako zdraví ohrožující," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí kladenského magistrátu Radovan Víta. 

Na stejném místě hořelo už loni a i tehdy za to mohli vandalové. 

Ve středních Čechách je to v krátké době už druhý velký požár. V neděli odpoledne více než stovka hasičů zasahovala v areálu kutnohorské firmy na likvidaci odpadu. Tam se oheň a zplodiny z hořících plastů a lepenky rozšířil i na sousední halu s elektronikou a část zboží poškodil. Odhadovaná škoda tak přesáhla 10 milionů korun. 

Spustit audio