V 19 letech jsem se vdala a otěhotněla. Moje holčička ale v půlroce zemřela, vzpomíná herečka Jarka Stránská

22. březen 2020

Vystudovala pražskou konzervatoř. Mezi její nejznámější role patří kadeřnice Jitka z Diskopříběhu a Lucie ze seriálu Policie Modrava. Hraje také ale v divadle jak pro dospělé, tak pro děti. Jak zvládla těžké životní chvíle, prozradila v pořadu Až na dřeň Jaroslava Stránská.

Usměvavá herečka začala hrát už jako malá holčička. Na jedné vesnické zábavě si ji vybrala televizní scénáristka a dívenka tak vystupovala v tehdejších pořadech pro děti. „Měla jsem hezké dětství, i když je pravda, že někdy bylo trochu náročné. Tatínek nás opustil, když mi byly čtyři roky a můj starší nevlastní bratr měl problémy s alkoholem a dodnes jsem přesvědčená, že mamince ubral pěkných pár let života.“

Toužila po baletu, ale nakonec se rozhodla pro herectví. „Na konzervatoř dodnes ráda vzpomínám. Byla to skvělá doba.“ Ještě jako studentka vyhrála konkurz na jednu z hlavních rolí tehdejšího filmového hitu Diskopříhěh. Film se dočkal i pokračování, přičemž doba mezi oběma díly patří k nejnáročnějším obdobím života Jarky Stránské.

„Já se tehdy rychle vdala a rychle otěhotněla. Bylo mi 19 let a ještě jsem studovala. Moje holčička ale v půlroce zemřela,“ vzpomíná herečka. „Bylo to těžké období i proto, že nedlouho na to odešla také maminka, tatínek a babička.“

V těžkých chvílích jí nejvíc pomohli přátelé a práce, hodně práce. Nastoupila tehdy do Černého divadla, se kterým během následujících deseti let procestovala celý svět. Touha po dítěti ji ale neopustila. Mnohokrát se o něj pokoušela, ale marně. Možná i proto dnes hraje nejen pro dospělé, ale i pro děti.

„Dětské publikum je senzační, ale také velmi náročné. Děti se neumí přetvařovat. Když je něco nebaví, hned to poznáte,“ říká Jaroslava Stránská.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na audioportále mujRozhlas. Nezapomeňte se podívat také na videozáznam.