Užijte si atmosféru funkcionalistického domu od Adolfa Loose, ve Winternitzově vile se budete cítit jako doma

27. prosinec 2017

Příběh této smíchovské vily začal v roce 1931; tehdy si ji jako rodinné sídlo nechal postavit pražský právník JUDr. Josef Winternitz. Funkcionalistický dům od Adolfa Loose a Karla Lhoty si ale rodina neužila dlouho. Během druhé světové války byli všichni deportováni do Terezína a později do Osvětimi. Josef Winternitz i jeho syn Petr tu zahynuli, po válce se do Prahy vrátila jen manželka Jenny a dcera Susana. Do vily už se ale nepodívaly. Kvůli uvalení dědické a milionářské daně se nakonec musely domu vzdát.

Zbytek rodiny se o vile dozvěděl až v roce 1991 při restitucích. Stavba nebyla v dobrém stavu, vnuk Josefa Winternitze Stanislav Cysař se jí ale rozhodl zachránit a zrekonstruovat. Vilu se podařilo vrátit do původní podoby a nějaký čas byla pronajímána. Když byl dům opět volný, měla ho na týden možnost navštívit veřejnost. „A přišlo každý den tisíc lidí. Tak jsem si říkal, že možná je čas otevřít ji veřejnosti. Mě baví pořádat takové akce, dělat zde koncerty, přednášky, swingové tančírny. A zároveň si myslím, že i pro ty lidi je důležité, že existují taková místa, kde se můžou podívat na historii," vysvětluje své motivace David Cysař, pravnuk Josefa Winternitze.

Winternitzova vila nabízí hudební program, výstavy i přednášky. Kromě toho ale můžete interiéry navštívit od neděle do středy, vždy mezi 12. a 18. hodinou. Místo si užijete dosytosti, je na vás, kolik času tu strávíte. „To byla důležitá část té filosofie, jak jsem chtěl, aby to fungovalo. Kdokoli může bez rezervace přijít a může tady být jakkoli dlouho. Prohlédnout si to, spočinout, kamkoli si sednout. A pak je tady ještě další možnost, že po návštěvních hodinách dostane klíče a může přenocovat v zařízené ložnici," říká David Cysař. Každou sobotu se také konají komentované prohlídky vily, u kterých je však nutná rezervace. www.loosovavila.cz

V hlavním sále se konají koncerty i swingové tančírny
Funcionalistická vila od Adolfa Loose stojí na Smíchově
Interiéry vily jsou dobově zařízeny
V patře je zařízená ložnice, kde můžete strávit noc
autor:
Spustit audio