Uzavření trhů zlikviduje dva z pěti farmářů. Žádají o znovuotevření

2. duben 2020 14:20

Vládní opatření, která mají zastavit šíření koronaviru, začínají dopadat i na malé rodinné farmy. Těm se totiž hromadí zboží, které nemají kde prodat. Běžně by je zákazníkům nabízeli na farmářských trzích, ty jsou ale teď zakázané.

Český rozhlas mluvil s farmáři ze Šťastných salátů, ti mají hospodářství kousek od Mělníka. Saláty by teď sice běžně ještě nenabízeli, protože to jsou jenom malé sazenice, ale mají plný sklad mrkve, zelí, petržele, kapusty a další zeleniny, kterou skladovali přes zimu. A takto brzy na jaře ji chtěli na trzích v Praze prodat.

Plánek od farmářů, jak by vypadaly trhy během koronaviru

Farmáři budou muset zeleninu nejspíš vyhodit. Někteří menší firmy teď rozjely vlastní e-shopy nebo prodávají svoje zboží stálým zákazníkům v bedýnkách, i tak jim ale vypadla podstatná část příjmu. „Odhadujeme, že pokud se situace rychle nezmění, může zbankrotovat až 40 procent malých českých farem,“ uvedl Jiří Sedláček, organizátor pražských farmářských trhů na náplavce.

Asociace farmářských tržišť se pozastavuje nad tím, jak je možné, že můžou být otevřené supermarkety a další prodejny s jídlem, a přitom prodej na trzích je zakázaný. Farmáři napsali dopis ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi za hnutí ANO, jestli by vláda ještě zákaz prodeje pod širým nebem nepřehodnotila. Dopis ale zatím zůstal bez odpovědi.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio