Uzavření Smetanova nábřeží a Malé Strany pomohlo tramvajím. Jezdily včas, říká primátor Hřib

Primátor hlavního města Praha Zdeněk Hřib z České pirátské strany zhodnotil roční působení pražské koalice. Například prozradil, co by udělal jinak a také, proč se mu nelíbí žádost policie, aby v Praze kamery rozpoznávaly obličeje.

Prahu už rok vede koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Praha Sobě. „Je toho spousta, co se dalo udělat lépe. Pochopitelně se objevují i začátečnické chyby, chybami se člověk učí. Co bych udělal jinak je, že bych kladl větší důraz na to, abychom přilákali víc kvalitních lidí na magistrát. Máme problém najít kvalitní lidi, které by šli dělat do veřejné správy v dnešní situaci na trhu práce. Teď budeme vybírat nového ředitele magistrátu,“ hodnotí Hřib.

Podle primátora magistrát plánuje mít o 20 procent méně úředníků. „Chceme jít tou cestou, že snížíme celkový počet úředníků. Na tom už se pracuje. Cílem je mít kvalitní lidi na těch klíčových pozicích.“

Smetanovým nábřežím a Malou Stranou neprojely tři týdny auta kvůli uzavření. Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra by bylo dobré je vykázat z centra natrvalo. „Výrazně se tím zlepšila dochvilnost tramvají, které tam projíždějí. Nějakých 90 až 95 procent z nich začalo jezdit na čas. Stejně tak například se zlepšil i průjezd záchranky,“ hodnotí změnu Hřib.

Nesouhlasí s kamerami na rozpoznávání obličejů

Krajské ředitelství policie chce na šesti místech v Praze kamerový systém na rozpoznávání obličejů. Primátor se k tomu postavil odmítavě. „Nechci tu zavádět žádného velikého bratra v čínském stylu. Realita je taková, že ta technologie má určitou omezenou spolehlivost a za druhé je velice snadno zneužitelná.“ Podobný systém však funguje například v Londýně. Pomáhá tam v boji proti terorismu. „Česká republika je pátou nejbezpečnější zemí na světě, jestli se nepletu. Situace v Londýně nebo v Paříži je úplně diametrálně odlišná,“ dodává.

Zajímá vás, proč místo novoročního ohňostroje bude v Praze pouze videomapping? To a mnohem více se dozvíte v audioarchivu nebo na videozáznamu.

autoři: Štěpánka Duchková , jp