Už víte, kam zajít ve čtvrtek za kulturou?

13. únor 2014

Bobu Marleymu by 6. února bylo 69 let. Jeho rodná Jamajka na legendárního zpěváka vzpomínala minulý týden, čeští fanoušci mají tu možnost dnes od 20:00 v Lucerna Music Baru. Zazpívá například Omar Perry, jehož otec produkoval právě Marleyho raná díla.

"Vystoupí také španělská zpěvačka Sista Carmen, kterou můžete znát z koncertu United Flavour. Představí akustický set s několika písničkami právě Boba Marleyho, plus u gramofonu budou Jahmusic Fleitas. Takže to bude celý velký večer věnovaný reggae a jamajské kultuře, otvíráme v osm večer," zve za music bar Lukáš Kolíbal.

Na pódiu se objeví i Mystic MC, slovenští Media Banana a další zástupci reggae scény .

Plakát jako prostředek propagandy je tématem nejnovější výstavy Centra současného umění DOX. Až do poloviny května tam návštěvníci uvidí stovky exemplářů z celého světa. Ty nejstarší jsou z doby první světové války, prohlédnout si ale můžete například i ideologické plakáty z doby totality.

"Z posledních let, když bych vzala nedávnou historii z 90. let, jsou tam k vidění například plakáty z konfliktu na Balkáně, a z úplné současnosti jsou tam potom plakáty například Occupy Wall Street nebo dokonce z loňských voleb, takže volební plakáty - prezidentské i parlamentní volby," popisuje za DOX Michaela Šilpochová.

Rybitví, Karviná nebo Jedem do Afriky, právě těmito hity se proslavila skupina Yo Yo Band a od 20:00 je zahraje v Hudebním klubu Palmovka. Legenda české reggae scény na program zařadí kromě dobře známých písní i nové skladby.

"Já bych vás rád pozval na náš koncert Yo Yo Bandu do Hudebního klubu Palmovka, dříve zvaného Rikatádo, my tomu furt říkáme Rikatádo. A přijďte si zatancovat a navíc uslyšíte písničky, které když hrajeme normální koncert, tak je hrajeme trošku jinak. V Hudebním klubu Palmovka hrajeme jazzovým stylem. Ne, že bychom hráli jazz, ale hrajeme tak různé formy těch písní. Ani sami kolikrát nevíme, jak ty písně skončí," směje se frontman kapely Richard Tesařík.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.