Útočnice z pražského Andělu může před soud. V době činu byla příčetná, tvrdí lékaři

8. září 2016

Útočnice z obchodního centra Anděl, která tam v červenci ubodala náhodně vybranou zákaznici, byla podle lékařů v době činu příčetná. Žena podle lékařů trpí vážnou poruchou osobnosti, zodpovědnosti za čin ji však nezbavuje, může tak zpovídat před soudem.

Pokud by znalecké posudky prokázaly, že útočnice nebyla v době činu příčetná, soudu by se vyhnula. Podle lékařů sice trpí vážnou poruchou osobnosti, to ji ale nezbavuje odpovědnosti.

Za její agresivitu podle některých sexuologů mohly mužské hormony - androgeny, ty ale během útoku v těle neměla.

„Je to trvalý hendikep, který medikací neovlivníte. Může změnu pohlaví zkomplikovat. Znám více případů, kdy s ní lidé začnou, ale pak nechtějí pokračovat. Ne vždy to dopadne ke spokojenosti pacienta,“ řekl pro server iDnes.cz náměstek ředitele bohnické nemocnice Ivan David.

Žena vraždila v obchodním centru jen pár hodin poté, co ji propustili z psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Expertní komise už dříve rozhodla, že psychiatři nepochybili. Nevěděli totiž, že dva týdny předtím se útočnice pokusila uškrtit jinou ženu. Policisté ji tehdy zadrželi, lékařům ale o útoku neřekli. Případ řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů.

autoři: ČRo ,
Spustit audio