Úspěch pražských vědců z Karlovy univerzity! Našli kosti bojovníků z bitvy u Lipan

22. leden 2020

Nalezli jsme v kostnici v Žehuni kosterní pozůstatky, které patří nejspíš bojovníkům z bitvy u Lipan, chlubí se tým odborníků z Karlovy univerzity.

Na celé akci se podílel tým vedený Václavem Smrčkou z pražského Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Zkoumání kostí v Žehuni začalo už v roce 2017, kdy si na kostech profesor Smrčka všiml typického poškození, která by mohla pocházet od husitských zbraní.

„Našli jsme zde přes 42 kostí, které pravděpodobně poškodily husitské zbraně, jako například okovaný cep či řemdih. U nejzávažnějších poranění je zřetelně vidět vzdálenost mezi jednotlivými hroty cepů. V další části kostnice jsme nalezli i poranění od husitských kuší a také poranění sudlicí či sekerou,“ říká Václav Smrčka.

Kresebná rekonstrukce poranění lebky cepem od Mgr. Jana Kacvinského z Anatomického ústavu 1. LF UK

95% pravděpodobnost

Deset lebek ze Žehuně podstoupilo CT vyšetření. Pak vědci provedli radiokarbonové stanovení stáří kostí. „Laboratoř stanovila 95% pravděpodobnost, že kosti skutečně pocházejí z husitských válek, a to z období 1408–1458. Vyšetření dokonce stanovilo 65% pravděpodobnost, že kosti pocházejí z období 1420–1444, přičemž bitva u Lipan se odehrála 30. května 1434,“ uvádí dál.

Vědci podle dalších vzorků budou dále zjišťovat, jestli se opravdu jedná o kosti bojovníků z bitvy u Lipan.

Kostnice v Žehuni byla postavena v 18. století z kostí pocházejících z hromadných hrobů. Tamní kosti jsou bílé, což značí zasypáním vápnem, které se provádělo u infekčních nemocí nebo u válečných událostí. Že se jedná o kosti bojovníků z bitvy u Lipan, ukazuje také to, že na kostech byla nalezena právě zranění husitskými zbraněmi.

autor: jp | zdroj: 1. LF UK
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.