Uprostřed univerzitního kampusu ČVUT postavili solární dům. Poslouží jako informační centrum

3. prosinec 2014

České vysoké učení technické má nové informační centrum. Usídlilo se v neobvyklém solárním domě, který postavili studenti uprostřed univerzitního kampusu. Takzvaný AIR House se jako studentský projekt umístil na třetím místě v mezinárodní soutěži Solar Decathlon v Kalifornii. Své uplatnění teď našel před fakultou strojní v Dejvicích.

Tým studentů z pěti fakult ČVUT navrhl takzvaný AIR House jako energetický úsporný dům, který bude využívat jen solární energii a bude šetrný k přírodě. Podle vedoucího týmu, architekta Dalibora Hlaváčka z ČVUT, si teď ověří, jak dům obstojí v českých podmínkách.

„Je to dům, který je určen pro naše rodiče. Američané jim říkají empty nesters, což jsou lidé na konci produktivního věku, kterým už děti vylétly z hnízda. Princip je v tom, že dům funguje jako chalupa. Je navržen, aby fungoval na sluneční energii v Kalifornii, to, jak bude fungovat u nás, budeme teprve testovat,“ vysvětluje Dalibor Hlaváček.

Zatímco bude tým profesionálů ověřovat šetrnost stavby, její interiéry bude využívat ke svým aktivitám informační centrum.

„Lidé tady najdou informace o fakultách, menzách - a bude sloužit i pro veřejnost, protože tady najdou informace o tom, co se dá studovat na ČVUT, jaké zajímavé projekty děláme a tak dále,“ potvrzuje vedoucí Odboru vnějších vztahů ČVUT Andrea Vondráková.

Interiér energeticky samostatného domu, který postavil tým z ČVUT

Budoucí architektka Karolína Kripnerová mě provází neobvyklou stavbou. Začínáme v hlavní hale a největší místnosti tohoto domu.

„Je to jediná obytná místnost, kterou dům má, což byl záměr. Snažili jsme se dům koncipovat co nejjednodušeji, takže se skládá z této obytné místnosti a tzv. technického boxu, kde se nachází koupelna, kuchyně a technická místnost.“

Kolem domu je i prostorná terasa s kuchyní. Z materiálů převažuje dřevo. Nová stavba se tak stala neobvyklou vstupní bránou do univerzitního kampusu.

Spustit audio

Více z pořadu