Umělci na Karlově mostě musí mít speciální povolení. Za místo zaplatí průměrně 370 korun na den

14. říjen 2019 10:01

Pokud si někdy budete chtít přivydělat hraním na ulici, rozhodně nedoporučujeme Karlův most. Je to jediné místo v Praze, kde na pouliční umění potřebujete speciální povolení a musíte za to navíc i zaplatit.

Všichni umělci musí mít od města speciální povolení. Části z nich teď tříletá licence končí a komise proto bude na podzim vybírat pouliční malíře a hudebníky znovu.

„Hrál jsem v Japonsku a na Karlově mostě hraju od roku 1991. Je to nejkrásnější divadlo na světě,“ říká Josef Borek. Ten vystupuje s marionetami a musí stejně jako ostatní umělci před komisí odborníků a lidí z branže dokázat, že na Karlův most jeho umění opravdu patří.

„Provádíme to jedenkrát za rok. Základní výběr je, zdali je to přímo vhodné nebo nevhodné pro tuto lokalitu,“ popisuje Roman Kotrč ze Sdružení výtvarníků Karlova mostu, které se o výběr a obsazení míst stará.

Vybraní prodejci a umělci musí dodržovat přísnější pravidla než jinde ve městě. Nesmí třeba vystupovat nebo nabízet zboží v noci nebo stát před sochami. A mimo jiné, musí za své místo také zaplatit.

„Jeden den a jeden m2 pro výtvarníky stojí 370 korun,“ dodává Kotrč. I přes to je o některé ze 110 míst na Karlově mostě prý neustále zájem.

A dá se tímto řemeslem na mostě vydělat? „Uživit nevím. Dá se tím ale přivydělat k velice špatnému důchodu,“ uzavírá Josef Borek.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio