Ulicemi Prahy se rozezněl hluk starých motorů. Automobiloví veteráni se vydali na závod Tisíc mil československých

12. srpen 2021

Možná jste i vy ve čtvrtek brzy ráno při cestě po Praze potkali desítky závodních aut jako z filmů pro pamětníky. Z Opletalovy ulice totiž odstartoval další ročník obnoveného závodu Tisíc mil československých. Vůbec poprvé se jel v roce 1933, letos do Bratislavy a zpátky vyrazilo přes sto historických strojů.

Přesně s úderem šesté ranní vyrazila první posádka, v krásném bílém kabrioletu Praga 500. Design a estetika převážně meziválečné doby přilákala desítky starších i mladších automobilových nadšenců a zaujala i kolemjdoucí.

„Startují v minutových intervalech. Je to takřka dvě hodiny. Po ránu má první půlka slabších vozů relativně volnou cestu přes Prahu. Když budeme startovat v osm, tak do Bratislavy nikdy nedojedeme,“ vysvětlil pro Radiožurnál důvody pro brzký start ředitel závodu Miroslav Krejsa.

Mezi účastníky sice žádní pamětníci původního závodu nejsou, některé stroje v něm ale před zhruba devadesáti lety obsazovaly i nejvyšší příčky. „Jsou tady hned dvě Pragy Alfa, která skutečně vyhrála první ročník v roce 1933. Potom je tu Aero Supersport. Nejstarší jsou dva stejně staré (automobily) z roku 1922, Praga a Bentley,“ popsal Krejsa.

Závod odstartoval z Opletalovy ulice v centru Prahy

Současná verze Tisíce mil československých je oproti té původní kratší. „Trasa vede, kde je to možné. Po původní trase v meziválečných ročnících jezdily bez zastávky Praha-Bratislava-Praha-Bratislava-Praha čili těch tisíc mil. My toho ujedeme o něco více, letošní porce je zhruba ke 1300 kilometrům,“ dodal ředitel závodu.

Zpátky do Prahy se závodníci vrátí v sobotu v podvečer, a to k Národnímu technickému muzeu.

Závod odstartoval z Opletalovy ulice v centru Prahy
autoři: Adam Bejšovec , David Macháček | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio