Ulice Smíchov City jako pocta významným ženám. Ponesou jména Madeleine Albrightové, Medy Mládkové nebo Jiřiny Šiklové

29. srpen 2022 13:20

Největší urbanizace v centrální Praze od výstavby Vinohrad. Tak popisují novou čtvrť Smíchov City, která vzniká v místech opuštěného brownfieldu, její autoři. Hlavní ulice včetně kilometrového pěšího bulváru ponesou jména významných žen. 

Centrální pěší bulvár bude pojmenován po Madeleine Albrightové, nedávno zesnulé smíchovské rodačce, která byla jednou z nejvýznamnějších amerických političek a diplomatek. Jako historicky první žena zastávala funkci 64. ministryně zahraničí Spojených států.

Čtěte také

Do tohoto bulváru bude ústit ulice její přítelkyně a sousedky z washingtonského Georgetownu, nedávno zesnulé mecenášky a sběratelky umění Medy Mládkové.

Další z páteřních ulic dostane jméno Růženy Vackové, účastnice protinacistického i protikomunistického odboje, politické vězeňkyně a signatářky Charty 77. Mimochodem jako jediná z univerzitních profesorů 25. února 1948 doprovázela studentský protestní pochod na Pražský hrad. V roce 1951 byla zatčena a odsouzena za údajné vyzvědačství a 16 let strávila ve vězení.

„Máme 1659 ulic pojmenovaných po mužích a jenom 80 po ženách. Je zde určitá historická křivda, kterou je třeba napravit. Rozhodli jsme se pojmenovat to po ženách, které se zasloužily o boj o demokracii, svobodu a samozřejmě se velmi silně vymezily i proti totalitě,“ vysvětluje developer Luděk Sekyra.

Svou ulici bude mít i socioložka Jiřina Šiklová nebo malířka Toyen, parky pak ponesou jména filozofky Hannah Arendtové a Alice a Anny Masarykových.

Aktuálně pokračuje výstavba první etapy projektu. Kolik lidí bude v nové čtvrti pracovat a bydlet, to si poslechněte v příspěvku Tomáše Malečka.

Spustit audio

Související