Ulice Prahy opět rozzáří umělecké instalace. Začíná jubilejní desátý ročník Signal Festivalu

13. říjen 2022 10:34

Až do neděle 16. října můžete v Praze navštívit desátý ročník festivalu vizuálního umění Signal Festival. I letos rozpohybuje fasády budov videomapping a světelné instalace rozzáří noční ulice hlavního města. Organizátoři připravili i několik novinek.

Už 10 let nabízí festival v ulicích Prahy oslnivou podívanou, tentokrát je připraveno celkem 15 instalací na 2 festivalových trasách – Centrum a Vinohrady/Vršovice. Doplní jej týdenní doprovodný program v Kunsthalle Praha, CAMPu nebo Galerii U Betlémské kaple.

„V Centru architektury a městského plánování bude nová instalace tureckého umělce působícího v Americe Rafika Anadola. Institut plánování a rozvoje poskytl jeho studiu obrovský soubor dat o Praze a on na jejich základě vytváří uměleckou instalaci,“ popisuje jeden z bodů programu ředitel festivalu Martin Pošta.

Refik Anadol a jeho instalace pro Signal Festival v Centru architektury a městského plánování

Na Mariánském náměstí vytvořil Maxim Velčovský instalaci, která reaguje na válečné události na Ukrajině. Dílo s názvem Fyzická možnost smrti v mysli někoho žijícího tvoří vyhořelá auta dovezená přímo z oblastí zasažených válkou. Doplňují je konkrétní příběhy ukrajinských občanů, kteří přišli nejen o své vozy, ale často také o veškerý majetek či blízké

„Po začátku vypuknutí války jsme si říkali, že je důležité ty věci připomenout, až bude po nich. Bohužel ta válka neustále probíhá, o to aktuálnější to bude,“ doplňuje Maxim Velčovský.

Se vstupenkou získáte možnost spatřit 6 unikátních instalací, které jinak neuvidíte. Většina programu Signalu X je ale stále zdarma, 9 instalací a celý doprovodný program je bez vstupného. Mapa instalací dostupná ZDE.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související