Ukradený nápis z koncentračního tábora v Osvětimi se našel

21. prosinec 2009

Polská policie našla ukradený nápis z Osvětimi 'Arbeit macht frei' a zatkla pět mužů. Kovová cedule, která se stala smutným symbolem nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi, zmizela v pátek nad ránem.

Kovový nápis našla policie na severu Polska. Byl rozřezaný na tři kusy a zakopaný v lese blízko bydliště jednoho ze zadržených v okolí města Toruň.

Policie pozatýkala na dvou místech celkem pět mužů ve věku dvacet až třicet devět let.Všech pět osob už bylo v minulosti trestáno, až na jednoho jde o nezaměstnané. Podle policie se muži živili především trestnou činností.

Už je také jasné, že se jednalo o běžnou krádež bez ideologického podtextu. Nešlo tedy o skupinu neonacistů, jak se také spekulovalo.

Motiv je loupežný, vedla je touha po zisku, dodali policisté. Podle některých informací mohlo jít o krádež na objednávku pro sběratele. Policie přiznala, že k dopadení zlodějů ji navedly informace od občanů.

Krádež šokovala nejenom Polsko, ale i celý svět. Za informace vedoucí k nalezení nápisu vypsala policie a muzeum v Osvětimi odměnu v přepočtu tři čtvrtě milionu korun.

Podle policie byla loupež dobře plánovaná. Zloději znali rozpis služeb ochranky, věděli, jak fungují bezpečnostní kamery. Rozřezaný nápis teď odborníci co nejrychleji svaří a vrátí zpět na vstupní bránu v Osvětimi.

autoři: pev , pir
Spustit audio