Udělili jsme letošní výroční ceny Nočního proudu, máme nové legendy

29. březen 2013

Výroční hudební ceny nazvané Legenda Nočního proudu byly letos uděleny už popáté. Stalo se tak v Malém sále Paláce Žofín v úterý 2. října, kde vládla báječná atmosféra. Ceny byly jako v minulých ročnících uděleny v sedmi kategoriích, které postupně vyhlásili všichni moderátoři Nočního proudu. Slavnostním večerem provedl pondělní moderátor Martin Hrdinka.

„Dámy a pánové, dobrý večer všem tady v krásném prostředí pražského paláce Žofín v Praze. Dobrý poslech a dobrý příjem vašeho rádia tam, kde nás právě teď posloucháte. Začíná přímý přenos ze slavnostního udílení Výročních cen Nočního proudu za letošní rok, rok 2012. Právě dnes 2. října je to přesně 23 let, co byl v roce 1989 odvysílán první Noční proud. Máme narozeniny. Všechno nejlepší!“

Takto Martin odstartoval večer a přizval na pódium kapelu, která k Nočnímu proudu nejen díky názvu neodmyslitelně patří - Legendy se vrací. Na předávání cen Nočního proudu se vrátily již popáté, ale tentokrát během slavnostního večera pouze nezahráli. Pokřtili totiž i novou desku. Její kmotrou se stala Marie Rottrová, která si vzápětí odnesla první cenu.

Marie Rottrová pokřtila novou desku kapely Legendy se vrací

Rodačka z Ostravy-Hrušova se s muzikou se potkávala od narození. Tatínek byl varhaník, maminka zpěvačka… Cenu Legenda Nočního proudu v kategorii Zpěvačka získává – MARIE ROTTROVÁ,“ vyhlásil Miloš Skalka.

Jméno dalšího držitele ceny přišel prozradit úterní moderátor Nočního proudu Jakub Jakoubek:

Peter Nagy převzal cenu v kategorii Zpěvák od Mekkyho Žbirky

Cenu legenda Nočního proudu v kategorii Zpěvák získává zpívající autor, kytarista a v posledních letech také vyhledávaný umělecký fotograf – PETER NAGY!

„Konečně pocit popularity, dostat cenu z rukou Mekkyho Žbirky…," bezprostředně zavtipkoval Peter Nagy.

Ceny v kategorii In Memoriam byly letos uděleny hned dvě. Komu, to přišel říct nedělní moderátor Nočního proudu Zdeněk Vrba:

Cenu In memoriam převzala Tereza Černochová za svého otce Karla Černocha.

Ve druhé polovině 60. let byl průkopnickou autorskou a pěveckou osobností původní české bigbítové písničky. Rodák z Prahy začal v roce 1963 vystupovat s amatérskou skupinou George & Beatovens a v té době také začal psát své první písničky – ve spolupráci s textařem Ivem Plickou… Cenu Legenda Nočního proudu In memoriam získává – PETR NOVÁK!“

Druhou cenu In memoriam převzala Tereza Černochová za svého otce Karla Černocha.

Jménem celé rodiny bych chtěla poděkovat za toto ocenění. Na konci roku to bude už 5 let, co táta zemřel …,“ dodala Tereza.

Marně zkoušela štěstí v televizní soutěži X Faktor. Vyšlo jí to až v roce 2011, konkrétně ve druhém ročníku soutěže Česko-Slovenská SuperStar. Ve finále skončila na šestém místě a dostala šanci natočit debutové album. Dostalo název To cítím, jako první se z něj prosadila působivá verze skladby Boba Dylana s českým textem Oskara Petra nazvaná Jak silná mám tu stát. Pro tvůrce Nočního proudu se Objevem roku stává – ALŽBĚTA,“ pokračovala ve vyhlašování moderátorka Jitka Benešová.

Alžběta - Objev roku

Cenu v kategorii Zvláštní cena vyhlásil staronový diskžokej Nočního proudu, který na Regině reprezentuje Český rozhlas Plzeň, Jiří Terš:

Zvláštní cenu Legenda Nočního proudu získává textař a libretista - EDUARD KREČMAR!“

Moderátorka Jolana Nováková předala Zvláštní cenu Zvláštní cenu textaři a libretistovi Eduardovi Krečmarovi

„Pro milovníky populární hudby je to věc zcela zásadní. A sice zpřístupňování někdejších vynilových alb v ucelených kompletech a v digitálně remasterovaných verzích,“ začal svou řeč v přímém přenosu moderátor Ilja Kučera ml. A právě za dokonalou péči o hudební odkaz let minulých si cenu v kategorii Událost roku odneslo vydavatelství SUPRAPHON.

Poslední cenu Legenda Nočního proudu v kategorii Skupina získala kapela Yo Yo Band.

autor: Eva Dvořáková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.