U metra Vltavská vznikla nová venkovní galerie. První výstava ukazuje život na ulici

19. březen 2021

Okolí metra Vltavská nepatří k těm nejpříjemnějším místům Prahy. I proto vznikla spolupráce Dopravního podniku a Galerie hlavního města Prahy. Lokalita se tak začíná stávat inspirativním místem pro umělce. O založení Galerie Vltavská si publicista Václav Müller povídal s kurátorkou projektu Marií Foltýnovou.

Myšlenka oživení okolí metra Vltavská však měla původně jinou podobu, záměrem bylo pokrýt okolní zeď muralem – velkoplošnými malbami. Nakonec se ujal nápad dočasné venkovní galerie. Prvním projektem je výstava Lidé z Vltavské, která ukazuje život na ulici očima pražského fotografa. „Pouliční fotograf Kevin V. Ton tu situaci lidí na ulici velmi dobře zná. Několik let už dokumentuje prostředí Vltavské, Holešovic a Karlína. Ty fotografie jsou výběrem z jeho prací v průběhu posledních asi šesti let.“

Galerie hlavního města Prahy vyhlásila výzvu na návrhy a realizaci dalších výstavních projektů u stanice Vltavská. Vybrala zatím další tři. „Prvním, který by se měl objevit v průběhu dubna, je projekt Básně z dálnice od kurátorky Terezy Novákové a jejích kolegů. Z textových částí billboardů kolem dálnic sestavují básně,“ zve na další výstavu Marie Foltýnová.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka