U Kralup nad Vltavou vykolejil nákladní vlak. Doprava na důležité koridorové trati do Prahy stojí. Vlaky nahrazují autobusy

4. srpen 2021

U Kralup nad Vltavou vykolejil ve středu brzy ráno nákladní vlak. Mimo trať skončily tři vozy. Při nehodě se nikdo nezranil, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Provoz na trati je však zastaven.

Omezení se dotkne desítek spojů, včetně mezinárodních, uvedly na svém webu České dráhy (ČD). ČD momentálně předpokládají, že omezení provozu potrvá zhruba do 18:00, čas je ale pouze orientační.

V úseku PrahaHolešovice  Kralupy nad Vltavou funguje náhradní autobusová doprava, ovšem v omezeném počtu autobusů. Cestující mohou také využít linku Pražské integrované dopravy číslo 370.

Nehoda se stala krátce před 05:00 v úseku mezi Kralupy – Libčice nad Vltavou. Podle ČD vykolejil vlak jiného dopravce. „Vlak vykolejil v prostoru výhybky. Odhadujeme, že škoda půjde do milionů korun, ale zatím je to předběžné,“ řekl Drápal.

Zdržení i dvě hodiny

„Určitě to zpoždění bude v řádu desítek minut mezi Kralupy a Prahou. Organizujeme náhradní autobusovou dopravu, nicméně je to frekventovaná komunikace i pro provoz. Autobusy jezdí přímo třeba z Kralup do Holešovic a všichni, kdo trasu znají, ví, že například ulice V Holešovičkách bývá poměrně zatížená, takže tam může vznikat velké zdržení,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

„V případě odklonů, které jedou po pravém břehu Labe, může zdržení dosáhnout jedné až dvou hodin, protože ta trasa je mnohem delší a také podstatně pomalejší. Probíhá na ní také několik výluk,“ vysvětlil Šťáhlavský. Mezinárodní dálkové vlaky Berliner jsou kompletně odkloněné.

„Kapacita je bohužel omezená, protože o prázdninách a takhle rychle jsou kapacity autobusových doprávců omezené. V Praze je i řada výluk tramvají, takže v řadě případů musí dopravní firmy nasazovat autobusy i na plánované výluky,“ dodal.

Podle mluvčí Správy železnic Radky Pistoriusové bude rozsah poškození trati možné přesně určit až po ukončení vyšetřování a odstranění vykolejených vozů. „V tuto chvíli můžeme říci jediné, že víme, že není poškozené trakční vedení,“ řekla Pistoriusová před 7:30.

ČD v tuto chvíli počítají s omezením provozu zhruba do 18:00, čas je ale pouze orientační. „Termín obnovení provozu bude průběžně aktualizován,“ dodal dopravce.

autor: piv | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio