Tři stovky squatterů prošly na protest proti policejnímu zásahu v usedlosti Cibulka Prahou

17. květen 2015

Squatteři v centru Prahy protestují proti nedávnému policejnímu zásahu na pražské Cibulce. Chtějí přimět majitele usedlosti k obnovení nájemní smlouvy.

Squatteři měli z Václavského náměstí vyrazit v 16 hodin, nakonec ale vyšli o půl hodiny později. Průvod totiž provázejí dvě dodávky a nákladní auto s aparaturou. Jeden z řidičů ale neprošel policejním testem na drogy. Musel se tak hledat náhradní řidič.

Trasa průvodu vedla Opletalovou ulicí přes Štefánikův most na nábřeží Kapitána Jaroše a do Veletržní ulice. Pak protestující přešli přes Trojský most a jejich putování skončilo před budovou Matematicko-fyzikální fakulty UK v Troji.

Squttery od začátku protestu sleduje několik desítek policistů, zasahovat zatím nemuseli. Účastníci protestu nyní tančí, popíjejí a občas skandují hesla, jako "bydlet není zločin".

Policejní zásah z minulého týdne stál čtvrt milionu korun. V České televizi to řekl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Zásahu se zúčastnilo na 130 policistů. O jejich množství ministr pochybuje. Teď čeká na zprávu od policie.

„Chci vědět, jestli ten zákrok byl přiměřený. Jestli finanční prostředky nebyly vynaloženy marně. A vedle toho by mne zajímalo, proč jsme v této věci konali tak rychle,“ uvedl Chovanec.

autor: Edita Valentová
Spustit audio